nieuws

Nieuwe 80 en 110 tonner in Grove AT990 serie

bouwbreed

Grove, Amerikaans producent van kranen, heeft een tweetal nieuwe hydraulische telescoopkranen in de AT900 serie gelanceerd, de modellen AT990 en AT9120. Eerstgenoemde model is een 80 tons kraan op vierassige onderwagen, de zwaardere AT9120 beschikt over een vijfassige onderwagen en heeft een hijsvermogen van 110 ton.

Met een omklapbare jib langs de telescoopgiek heeft de AT990 een maximum hijshoogte ‘aan boord’ van 69 meter. Is deze extra giekverlenging niet nodig dan staat een volledig hydraulisch telescoperende giek van 45 meter ter beschikking.

De AT9120 komt standaard tot een haakhoogte van 51.5 meter die met een giekverlenging is te verhogen tot eveneens 69 meter. Een extra vakwerk jib verlegt deze hijshoogte tot niet minder dan 80,5 meter.

Voor de aandrijving van zowel de onderwagen als de kraanbovenbouw koos Grove dit keer voor beide kraanmodellen Mercedes Benz dieselmotoren.

Bijzonder is ook dat de producent besloot in beide kranen Allison automatische transmissies te bouwen. Hiermee is in de AT990 keuze uit zes rijversnellingen vooruit en 1 achteruit, en in de AT9120 voor acht vooruit en vier achteruit.

Voor gebruikers die gewend zijn met pijnlijk lage snelheden aan het verkeer deel te nemen, vormen beide kranen een welkome verrassing.

De AT990 bereikt over de weg een rijsnelheid van 80 km per uur en de 110 tonner is nog altijd in staat met maximaal 75 km per uur aan het verkeer deel te nemen.

Beide onderwagens zijn luchtgeveerd en deze hydrogas ophanging is instelbaar op transport over de weg of in terrein. Met dit systeem is het mogelijk, bij gebruik van de hydraulische uithouders in geaccidenteerd terrein, de wielen in te trekken.

Reageer op dit artikel