nieuws

Milieuvriendelijke keuken voor sociale woningbouw

bouwbreed

In de nieuwe hal van de Viba-expositie staat een prototype van een milieuvriendelijk keukenblok voor de sociale woningbouw. Het is ontwikkeld door Bruynzeel te Bergen op Zoom. Door een aantal maatregelen is de milieubelasting veel lager dan die van het gangbare keukenblok.

Hardboard en spaanplaat komen in het milieuvriendelijke keukenblok niet meer voor. Zij zijn vervangen door multiplex van populierenhout. Daarin wordt aanzienlijk minder lijm verwerkt (4%) dan in spaanplaat (30% ureumformaldehyde).

Het aanrechtblad is van roestvrij staal in plaats van ocriet. De afwerking van de zijkanten en de handgrepen zijn niet meer van pvc, maar van polypropyleen en polyethyleen.

Lichter

De zijkanten van de laden zijn van staal. Het keukenblok is ca. 20% lichter geworden, wat een besparing op de transportkosten oplevert. Bovendien is het gemakkelijk te (de)monteren. Van de onderdelen is het grootste deel geschikt voor hergebruik.

Onder de aanrecht bevindt zich een dubbele afvalbak voor ‘groen’ en ander afval. Bij het naar binnen schuiven worden de bakken automatisch afgesloten met een deksel. In het prototype te ‘s-Hertogenbosch is deze dubbele bak gemonteerd aan de kant van de scharnieren. Dat is onhandig, want dan moet bij elk gebruik van de bak het deurtje voor de volle 90p geopend worden.

Het keukenblok maakt deel uit van de milieuvriendelijke keuken, die Bruynzeel ontwikkelt op initiatief van het Woningbedrijf Amsterdam. Het keukenblok is slechts een deel van deze keuken.

Andere aanpassingen betreffen het besparen op water en energie, scheiden van afval en verbeteren van apparaten, zoals de koelkast.

Mulitplex

Het po wordt gesteund door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Het Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie (TME) te ‘s-Gravenhage zorgt voor de wetenschappelijke onderbouwing. Volgens TME wordt de meeste winst behaald door het vervangen van spaanplaat door multiplex, vanwege het volume.

Maar ook de andere wijzigingen dragen hun steentje bij. Over het geheel genomen is de milieubelasting verlaagd met 70%. De uitstoot van koolwaterstoffen bij de produktie van het plaatmateriaal is 80% minder en het afval aan het einde van de levensduur van de keuken is zelfs gereduceerd met 90%.

Plato-Procedunnen

Het keukenblok van Bruynzeel wordt afgewerkt met lak of melamine. In ontwikkeling is een nog milieuvriendelijker alternatief, waarbij het hout thermisch wordt behandeld volgens het Plato-procedunnen. Het aanbrengen van een deklaag is dan overbodig.

Prototype van het milieuvriendelijke keukenblok van Bruynzeel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels