nieuws

Met laser en metaal voorwerp in drie dimensies te printen

bouwbreed

Tijdens de Hannover Messe ’94 heeft het Laser Zentrum Hannover (LZH) een methode laten zien om driedimensionaal te ‘printen’ met metaal. Het voorwerp wordt ruimtelijk ontworpen met de computer, met behulp van een 3D CAD-programma. Vervolgens wordt laag voor laag metaalpoeder gespoten (in Hannover was het een kobalt-legering). Op het metaalpoeder wordt een laserstraal gericht, aangestuurd door de computer. Het poeder smelt en koelt af. Op die manier kan in anderhalf uur een ruimtelijk voorwerp van ca 18 cm hoog ontstaan, met een maatnauwkeurigheid tot 0,2 mm.

Tot nog toe was het slechts mogelijk om driedimensionaal te printen door het richten van een laserstraal op een bad met vloeibare kunststof. De techniek wordt stereolithografie genoemd. Het driedimensionale voorwerp komt daarbij laag voor laag uit het bad tevoorschijn. Omdat het printen langzaam gaat, is de techniek niet geschikt voor de produktie van grote series. Stereolithografie wordt in de praktijk toegepast bij het vervaardigen van prototypes van onderdelen van apparaten. Met de techniek van het driedimensionaal printen zijn vormen te maken, die niet te realiseren zijn met bestaande technieken zoals frezen en slijpen.

Reageer op dit artikel