nieuws

Luzern heeft weer zijn Kapelbrieuwecke

bouwbreed Premium

De inwoners van de Zwitserse stad Luzern hebben hun wereldberoemde Kapelbrug terug. De oudste houten oeververbinding van Europa is met groot feestvertoon weer in gebruik genomen. Het is een exacte replica van de 14e-eeuwse brug,die vorig jaar augustus ten prooi viel aan een vuurzee.

Acht maanden geleden dachten de Zwitsers hun geliefde, op talrijke ansichtkaarten afgebeelde voetgangersbrug voor altijd te moeten missen. Maar het stadsbestuur besloot meteen tot wederopbouw van de overdekte verbinding. De Kapelbrieuwecke is vooral bekend door de tientallen schilderijtjes met historische thema’s op driehoekige paneeltjes onder het dak. Van de 111 kunstwerkjes uit 1611 gingen er 78 verloren. De vernielde paneeltjes worden de komende jaren allemaal nagemaakt.

De nieuwe delen van de brug uit blank vure- en eikenhout vormen nog een groot contrast met de gespaard gebleven resten die door weer en wind een donkerbruine kleur hebben. De komende jaren moet dat verschil verdwijnen. Het herstel kostte omgerekend rond f. 3,5 miljoen.

Reageer op dit artikel