nieuws

Kozijnenprijs voor Twiske-West

bouwbreed Premium

De Nationale VKG Kozijnen Award 1994 is toegekend aan het woningbouwpo Twiske-West in Amsterdam. Deze prijs voor een po waarin kunststof ramen, deuren en kozijnen zijn toegepast, werd gisteren voor de eerste maal uitgereikt door de voorzitter van de jury, hoofdredacteur Willem Egels van Cobouw, tijdens de Nationale VKG Kozijnendag in Alphen aan den Rijn. De prijs is een initiatief van de Vereniging van Kunststof Gevelelementen (VKG).

Het winnende po is een ontwerp van de Amsterdamse architect Liesbeth van der Pol. Aannemer was De Nijs uit Warmenhuizen; Europrovyl BV maakte de kozijnen.

Volgens de jury getuigt het po van een hoge totaalkwaliteit: “Er is sprake van een goed concept, sterke architectuur en goede uitwerking. Het eindresultaat is heel plezierig en mooi.” De architect is in de ogen van de jury verantwoord en bewust omgegaan met het materiaal kunststof. Daardoor werden de kozijnen onderdeel van de totale architectuur en geen gevelvullingen. “Je zou je niet kunmen voorstellen dat er een ander materiaal was gebruikt. In Twiske -West hoort gewoon kunststof.

Het eigene van het materiaal is uitgebuit. Het is geen imitatie geworden”, aldus de jury-voorzitter.

In totaal hebben 56 poen naar de prijs meegedongen. Twiske-West was genomineerd in de categorie ‘nieuwbouw woningbouw’ en won uiteindelijk van de twee nadere genomineerden: het po Sanderijnstraat, Esmoreitstraat, Marieke van Nimwegenstraat te Amsterdam in de categorie ‘stadsvernieuwing /renovatie’ en het Comeniuscollege in Uden in de categorie ‘nieuwbouw utiliteitsbouw’.

Reageer op dit artikel