nieuws

Inauguratie van tien meesterschenkers: Ingeslapen cafewereld wordt professioneel

bouwbreed

Een glas huiswijn vragen in een cafe is nog steeds niet van risico’s ontbloot. Het glas kan verkeerd zijn, te klein of te vol, de wijn kan uit een al dagen geleden geopende fles worden geschonken en de druivige herkomst is soms discutabel. Maar is er een meesterschenker in de zaak, dat zit u goed, wat dat betreft. En het ziet ernaar uit dat de uitzondering regel aan het worden is.

Wie de inauguratie van weer tien meesterschenkers -er zijn er nu 45- heeft bezocht, zal onder de indruk gekomen zijn van de doelbewuste wijze waarop de wat versukkelde cafewereld uit het slop gehaald wordt en nieuwe beroepstrots krijgt. Dat is vooral te danken aan de strategie van de Stichting Vakopleiding Horecabedrijf (SVH). Het in 1988 begonnen proces moet omstreeks de eeuwwisseling tot algemene erkenning hebben geleid. Mr. B. Rijgersberg, directeur van de SVH, typeerde de gerichte aanpak in drie zesjarenplannen als volgt; in 1988 ging het om het slapend cafe, nu, in 1994 zien we het lerend cafe; in 2000 is het professionele cafe te verwachten.

De term ‘meesterschenker’ dekt overigens bij lange na de lading niet. Goed, de betrokkene schenkt (wijn, bier, gedistilleerd, cocktails) maar staat ook zijn (m/v) mannetje op het gebied van vakbekwaamheid en warenkennis (zowel op drink- als eetgebied) en is getraind in sociale vaardigheden, hedendaags jargon voor omgaan met (soms lastig) publiek door een breder assortiment, invoering van snacks en eenvoudige maaltijden, maar bovenal in eigentijdse, klantgerichte formules, zoals hier, zei Rijgersberg.

Hier: het toneel van de ontvangst voor gasten, was Alcazar, een grote discotheek in Puttershoek. Te merken even aan de SF-achtige lichteffecten en het megablastergeluid bij inauguratie-video, maar meer nog door de strakke, maar vriendelijke efficiency, waarmee de ruim driehonderd gretige consumenten hun natje en hun droogje kregen.

Onlogisch is dat niet; bedrijfsleider Bart van der Jagt van het specialiteitenrestaurant De Wijnzolder, dat deel uitmaakt van hetzelfde complex, is al jaren meesterschenker, hij maakte zelfs deel uit van de jury.

Breda’s burgemeester drs. Ed Nijpels, oud-minister en voorzitter van de regeringscommissie die zich gaat buigen over het probleem van de gokverslaving, voorzag de inauguratie van wat kanttekeningen.

“Eens per half jaar was het hommeles in het kabinet (Van Agt) en dan gingen we het uitpraten in een cafe. Omdat ik mijn cafehoudersdiploma heb was ik dus de enige van de collega’s met goede papieren. Dat in de sector horeca f. 15 miljard omging in 1993 en dat er in de grote steden dertig etablissementen per 10000 inwoners gevestigd zijn, waarvan de helft cafes, zegt genoeg over hun economische en sociale betekenis. Ze geven wat extra jeu aan het leven.”

Bedreigingen zijn het huidige dal in de economie, die Nijpels pas in de loop van het volgend jaar weer ziet aantrekken, onvoldoende bedrijfsomvang (kleinere ke slechts overleven door specialisatie), criminaliteit en alcohol- en gokverslaving. Men krijgt ook steeds meer te maken met milieuwetgeving. “Een integrale horeca-wetgeving met een grotere rol voor locale overheden en voor ieders persoonlijke verantwoordelijkheid zal ke leiden tot minder overheidsbureaucratie, niet de eindeloos lange procedures van nu.”

Hans Schmidt

Reageer op dit artikel