nieuws

Herstel Britse bouw gaat tergend langzaam

bouwbreed

Sir Brian Hill, voorzitter van de Britse ‘Building Employers Confederation’ (BEC) maakte deze week bekend dat de bouw in zijn land zich “langzamer herstelt dan normaal wanneer een land uit de recessie komt”.

Volgens het kwartaalrapport van de BEC na een onderzoek naar de stemming onder de Britse aannemers werkt slechts 17% van de 600 ondervraagde bouwbedrijven dicht tegen volle capaciteit. Volgens 400 van de 600 aannemers was hun omzet het eerste kwartaal van 1994 gelijk aan die van het laatste kwartaal van 1993. Bij 19% was de omzet zelfs gedaald. Op basis van onder meer deze enquete verwacht de BEC een groei van niet meer dan 2% in 1994 en hetzelfde cijfer voor 1995.

Regeringscijfers over het kwartaal december 93 – februari 94 zijn optimistischer maar nodigen ook niet uit tot juichen. De Britse bouw heeft sinds het piekjaar 1989 ongeveer 500000 banen verloren. “Ik zie niet in hoe we ooit die banen terug ke krijgen”, aldus Sir Brian, “gezien de huidige onderbezetting, produktiviteitsstijging door nieuwe technologie en lage groeitendens.” De voorzitter wees er verder op dat de concurrentie nog steeds ‘moordend’ is en dat de huidige winstmarges vaak ‘onrealistisch laag’ zijn.

Reageer op dit artikel