nieuws

GroenLinks wil miljarden voor openbaar vervoer

bouwbreed

GroenLinks wil de komende kabinetsperiode f. 4,6 miljard extra uittrekken voor verbetering en uitbreiding van het openbaar vervoer. Het geld is bestemd voor de aanleg van nieuwe lijnen, uitbreiding van dienstregelingen en het tegengaan van tariefstijgingen.

Met de f. 4,6 miljard voor de komende vier jaar wil GroenLinks onder meer drie hoge-snelheidstreinen op het bestaande spoornet laten rijden: naar Brussel en Parijs, naar Keulen en naar Hamburg.

Verder moet de ontwikkeling van Randstadrail in de regio Rotterdam-Den Haag (aanleg spoor Rotterdam naar Zoetermeer) en Utrecht (aanleg spoor Vleuten-Utrecht en Houten-zuid-Utrecht) snel worden gerealiseerd. Verder moeten nachttreinen ook buiten de Randstad gaan rijden.

GroenLinks wil het openbaar vervoer op het platteland flink uitbreiden door onder meer regiotaxi’s en minibusjes in te zetten. Het uitgangspunt daarbij is dat over vier jaar iedereen vanuit huis binnen drie kwartier over vervoer kan beschikken.

Onder meer een drastische verhoging van de benzineprijs (75 cent per liter) zou deze plannen mogelijk moeten maken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels