nieuws

Externe kreukelzone beschermt wegwerker

bouwbreed Premium

Elverding en Kruijff BV, een verkeersbordenfabrikant uit Ede, heeft uit de Verenigde Staten een nieuwe ontwikkeling gehaald die de veiligheid van zowel de wegwerker als de weggebruiker verhoogt.

Het betreft de zogenaamde TMA lichtgewicht kreukelzone die achter op een vrachtauto of andere mobiel obstakel kan worden gemonteerd. Tijdens de beurs Intertraffic die deze week in Amsterdam wordt gehouden, gaf het bedrijf een geslaagde demonstratie van het produkt.

TMA (Truck Mounted Attenuator) is een ontwikkeling van het bedrijf Energy Absorption Systems uit de Verenigde Staten. De TMA werkt als een soort uitwendige kreukelzone en bestaat uit twee gedeelten. Daarvan hoeft in geval van schade alleen het beschadigde deel te worden vervangen. Bij botsingen met zeer lage snelheid neemt de TMA automatisch zijn oorspronkelijke vorm weer aan en kan opnieuw worden gebruikt.

De botsabsorber bestaat uit een aluminium kast waarin zich kolomvormige aluminium cellen bevinden, die ineenschuiven bij een botsing. Daardoor komt het botsende voertuig op een veilige manier tot stilstand zonder schade toe te brengen aan het mobiele obstakel. Ook de schade aan het botsende voertuig blijft zo gering mogelijk.

Het Amerikaanse produkt is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, die bescherming bieden bij botsingen met een snelheid van 70 tot 100 km/u.

De TMA, gemonteerd op een vrachtauto, is hydraulisch opklapbaar.

Reageer op dit artikel