nieuws

Europese Commissie verbiedt Nederlands kartel kraanverhuur

bouwbreed

De Europese Commissie in Brussel heeft gistermiddag het Nederlandse kraanverhuurkartel van de Federatie van Nederlandse kraanverhuurbedrijven (FNK) en de Stichting Certificatie Kraanverhuurbedrijf (SCK) in strijd met de Europese concurrentieregels genoemd.

De FNK en de SCK, die praktisch dezelfde soort bedrijven groeperen, hebben samen een akkoord gesloten betreffende de certificatie van mobiele kranen. Ongeveer 190 kraanverhuurbedrijven, die samen goed zijn voor 75 procent van de Nederlandse markt, vallen onder dat akkoord.

Volgens de regels van dit kraanverhuurkartel mogen de leden geen kranen verhuren aan bedrijven die niet bij het kartel zijn aangesloten. Kraanverhuurbedrijven die dat toch doen ke uit het kartel worden gestoten. Na een voorlopig onderzoek is de Europese Commissie van mening dat het kartel in strijd is met de Europese concurrentiewetgeving. Een formeel besluit van het dagelijks bestuur wordt over enkele maanden verwacht. Van een boete voor deze kartelvorming is voorlopig geen sprake.

Reageer op dit artikel