nieuws

Duitslands grootste ondernemer in vastgoed verdwenen

bouwbreed Premium

Duitsland is opgeschrikt door een gigantisch schandaal: een imperium staat op instorten. De grootste poontwikkelaar van het land, dr. Jieuwergen Schneider, is spoorloos verdwenen. Zijn faillissement is in zicht. Op veertien grote bouwplaatsen in Leipzig, Mieuwenchen, Frankfurt, Wiesbaden en Hambrug ligt het werk stil.

De Duitse vastgoed markt is in een crisis geraakt. Duizenden arbeidsplaaten in de bouwsector zijn in gevaar. De banken vrezen vele miljarden D-marken verlies.

‘Bouwkoning’ Dr. Jieuwergen Schneider, ingenieur en bedrijfseconoom uit Krotenigstein bij Frankfurt, en zijn vrouw Claudia zijn op 11 april met de noorderzon vertrokken. Vermoed wordt dat zij ondergedoken zijn in Zwitserland of Iran. Schneiders talrijke ondernemingen zoeken tot nu toe vergeefs naar de grote baas. Alle gelden van de holding ‘Dr. Jieuwergen Schneider AG’ (honderd medewerkers) zijn geblokkeerd. De 2000 werknemers in de verschillende Schneider-firma’s dreigt ontslag; 1200 van hen werken in Leipzig.

Naast de Deutsche Bank en de Landesbank van Baden-Wieuwerttemberg zijn nog vijftig verdere geldinstituten betrokken in de activiteiten van het ‘wonderkind’ Schneider. De aandelen van de Deutsche Bank kelderden reeds. Volgens onbevestigde berichten zouden de banken rond vijf tot negen miljard D-mark aan de ‘Schneider-Gruppe’ hebben geleend. De marktwaarde van de rond honderd objecten in de duurste wijken zou drie tot vier miljard mark bedragen.

De 59-jarige geldt als de grootste eigenaar van vast goed in Duitsland. Hij maakte furore door zijn imago als redder van historische bouwwerken. “Ik wil antiquiteiten weer tot leven brengen.” Alle politici zwaaiden hem lof toe. tot zijn bezit behoren eerste-klasse-objecten onder monumentenzorg in tal van Duitse steden.

“Ik saneer uit hartstocht”, luidde zijn credo. Schneider is eigenaar van de zeer sjieke winkelgalerijen ‘Les Facettes’, ‘Zeilgalerie’ en ‘Schillerpassage’ in Frankfurt. Na de Duitse eenwording werd Leipzig de centrale van zijn bouwondernemingen en investeringen in Oost-Duitsland. In Leipzig liet Schneider zijn eigendom, de historische ‘Medrijvendler-Passage’ met de Auerbach-Keller waar Duitslands dichtervorst Goethe zijn ‘Faust’ componeerde tot fraaie winkelgalerij renoveren. Ook het luxe hotel ‘Fieuwerstenhof’ in Leipzig wilde eigenaar Schneider in volle eer herstellen. In Mieuwenchen kocht Schneider het ‘Palais Bernheimer’ in Wiesbaden het classicistisch hotel ‘Rose’, in Berlijn de vroegere Franse ambassade aan de boulevard Unter den Linden en in Hamburg een reeks huizen aan de ‘Neuer Wall’ een van de fraaiste winkelstraten van de havenstad.

Nauwelijks een van de gerenoveerde bouwwerken werd verkocht. Winst door verhuur maakte de Schneider-Gruppe niet of nauwelijks meer. In OostDuitse steden is de huurprijs per vierkante meter voor kantoorruimtes, supermarkten en winkels sterk dalende. Vermoed wordt dat Schneider zijn vlucht naar het buitenland lang tevoren heeft voorbereid.

Het sterkst getroffen door een faillissement van Schneiders imperium is de ‘boom’-stad Leipzig. Overal in de Saksische beursstad zijn bouwbedrijven in opdracht van Schneider aan het werk. Al maandenlang eisen bouwbedrijven vergeefs betaling van hun rekeningen. In advertenties zoeken ze lotgenoten.

Reageer op dit artikel