nieuws

Composttoilet hygienisch alternatief voor de wc

bouwbreed

Een modern composttoilet is een hygienisch alternatief voor he watercloset. Dat stelt de Stichting Toepasbaar Ecologisch Alternatief (STEA) te Groningen.

Weliswaar heeft het watercloset zich bewezen als alternatief voor het ophalen van fecalien in ‘tonnetjes’, maar het verbruikt onnodig veel drinkwater. Bovendien bestaat het afvalwater voor een groot deel uit nitraten en fosfaten, die niet door het ecosysteem van sloten en kanalen opgevangen ke worden. In tegenstelling tot een watercloset verbruikt een composttoilet geen water. In een composttoilet ontstaat per jaar ca. 15 liter op bosgrond gelijkende compost. Die kan met het gft (groente-, fruit- en tuinafval) meegegeven worden, of gebruikt worden voor het bemesten van een eigen tuin.

Voordeel

Een voordeel is dat bij toepassing van composttoiletten op de infrastructuur van de riolering bespaard kan worden. Nadeel is echter, dat de afmetingen van een composttoilet vrij groot zijn. Het ‘kleinste kamertje’ moet een oppervlak hebben van tenminste 200 bij 90 cm. Het toilet is gemaakt van pe (polyetheen), een grondstof die geschikt is voor hergebruik. Er kan gewoon, ongekleurd toiletpapier gebruikt worden. Nu en dan moet wat tarwestro toegevoegd worden, ca. 6 kilo per persoon per jaar. In het stro zit de extra koolstof, die de micro-organismen nodig hebben bij het composteren. Nu en dan wordt het toilet zo gedraaid, dat het afval in een compartiment voor ‘warme compostering’ terechtkomt. Daar loopt de temperatuur op tot 60 a 70 gr C, zodat bijna alle ziektekiemen gedood worden. Het resultaat is een compost, die geen bezwaren voor de gezondheid oplevert en die via een luik uit het toilet verwijderd kan worden.

Om stank te voorkomen is het composttoilet aangesloten op een luchtkanaal, voorzien van een ventilator. Kooldioxide, waterdamp en luchtjes worden op die manier afgevoerd en zuurstof, nodig voor de compostering, aangevoerd. Er komen dus geen bacterien in de woning terecht. Gevaarlijke stoffen, zoals methaan of zwaveldioxide, komen bij het composteren niet vrij. Functioneert het toilet goed, dan is er weinig onderhoud nodig. Slechts tweemaal per jaar hoeft het gedraaid te worden en eenmaal per jaar verwijderen van de compost is voldoende. De wc-pot is uitgevoerd met een binnenpot, die uitgenomen kan worden en met schoonmaakmiddelen gereinigd. Die middelen mogen niet in het toilet terechtkomen, omdat zij het composteringsproces verstoren.

Composttoilet uit een brochure van STEA. Technisch is de kuil niet noodzakelijk, maar het is wel de meest fraaie oplossing.

Reageer op dit artikel