nieuws

Bouwer Janssen & De Jong gaat door diep dal heen

bouwbreed

Het bouwconcern Verenigde Bedrijven Janssen & De Jong heeft een drastische reorganisatie achter de rug. Als gevolg van het afstoten van verlieslatende dochters werd het boekjaar 1993 afgesloten met een verlies van f. 27 miljoen.

De activiteiten van Verenigde Bedrijven Janssen & De Jong (J&DJ) stonden de achterliggende maanden in het teken van deconsolideren en de overgebleven bedrijven herstructureren. Met de reorganisatie is vorig jaar een voorziening van f. 17 miljoen gemoeid geweest, waardoor het nettoverlies van de groep uitkwam op f. 27 miljoen. De omzet zakte 12 procent tot f. 335 miljoen.

Afgestoten

“We hebben zeven bedrijven afgestoten en het levensvatbare gedeelte van Symbion Bouw ondergebracht bij systeembouwer Remco”, verklaart F.J. Pleyte, secretaris raad van bestuur J&DJ. “We gaan ons richten op de kernactiviteiten traditionele en systeembouw (Remco), wegenbouw en de produktie van wegenbouwmaterialen en poontwikkeling. Door deze maatregelen verwachten dat de omzet over dit jaar licht zal groeien en dat we na twee jaar weer winst gaan maken.”

De oorzaak van de problemen komen door de misgelopen verbreding van de activiteiten en de te losse concernstructuur. “Als je winst maakt, dan is het goed als de werkmaatschappijen zelfstandige zijn. Het zwakke punt van zo’n structuur is juist als er verlies wordt geleden. Als holding kom je dat te laat weten en je kunt dan moeilijk ingrijpen”, aldus Pleyte. “Deze structuur is aangepast.”

Geen succes

Daarnaast bleek de verbreding ook geen succes. Modern Office Climate, producent van koelplafonds, werd verkocht aan Redec AG uit Zwitserland.

Pleyte: “De introductie van dit produkt liep vertraging op door technische problemen. Daarnaast zit de conjunctuur ons niet mee en dan komt de klap des te harder aan.”

Reageer op dit artikel