nieuws

Borum: Deens begrip voor markeringen

bouwbreed

Het leveringsprogramma van de Deense producent Borum Maskinfabrik, waarvan Wynmalen & Hausmann b.v. recent met de verkoop in ons land is begonnen, concentreert zich op machines, werktuigen en apparatuur voor het handmatig of volledig geautomatiseerd aanbrengen van belijning.

Naast eenvoudige met de hand voortbewogen belijningsapparaten ontwikkelde Borum een breed programma van complete belijningssystemen, ondergebracht in zelfrijdende machines. In het bijzonder de volautomatische machines getuigen van een geheel eigen visie van Borum op het aanbrengen van markeringen, waarbij een scala van mogelijkheden en belijningsvariaties wordt geboden.

Computerbesturing

Ook hier is in grote mate sprake van een computerbesturing met behulp waarvan vooraf ingebrachte ingewikkelde spuitprogramma’s nauwkeurig en onder hoge produktie worden uitgevoerd.

De jarenlange ervaring van de Deense producent op dit gebied heeft geleid tot geheel eigen volledig nieuwe ontwikkeling in pomp- en spuitapparatuur waarop wereldwijd patenten rusten.

Daarnaast wordt voor de aandrijving van de machines en de samenstelling van de hydraulische systemen door Borum gebruik gemaakt van gerenommeerde produkten zoals Mercedes motoren en Rexroth hydraulische componenten. Voor het in belijning en markering gespecialiseerde bedrijf voert Borum in het leveringsprogramma onder meer een volledig autonoom werkende machine model BM-T-350 voor de verwerking van thermoplastische materialen.

Deze vierwielige markeringsmachine is uitgerust met een hydrostatische rijaandrijving, waarmee een traploze rijsnelheid wordt geboden van 0- 20 km/u of naar wens tot 40 km/h.

De 350 liter materiaaltank wordt indirect door middel van olieverwarming op temperatuur gebracht. Een hydraulisch aangedreven pomp draagt zorg voor de oliecirculatie in de voorraadtank en tevens de doorstroming van het nozzleblok.

Homogeen

Een verticaal hydraulisch aangedreven roerwerk dat ook bij stilstand van de machine continu in bedrijf is draagt, in combinatie met een materiaal circulatiepomp voor een homogeen gelijkmatig verwarmd verfmengsel.

Met de BM-T-350 zijn belijningen en markeringen in breedten van 5 tot 50 cm aan te brengen in ononderbroken, onderbroken of stippelpatroon. Het gehele spuitproces wordt elektronisch geregeld en verloopt volautomatisch.

De spuitunit is eenvoudig naar links of rechts van de machine verstelbaar.

Krachtbron voor de markeringsmachine is een Mercedes dieselmotor van het type OM 601 met een vermogen van 58 pk (79 pk).

Inclusief Alup compressor en canopy weegt de machine compleet uitgerust 3400 kg.

Borum markeringsmachine model BM-T-350.

Reageer op dit artikel