nieuws

Alphens bedrijf haalt Franse techniek naar Nederland Gevels schoonmaken met lasertechnologie

bouwbreed

Lasertechnologie kan ook worden ingezet voor het reinigen van gevels en andere kunst- en cultuurobjecten. Het Alphense bedrijf Laserclean brengt hiervoor sinds kort apparatuur op de Nederlandse markt.

De techniek is ontwikkeld door prof. Pierre Boquillion van de Universiteit van Bourgogne en is intussen in gebruik voor het reinigen van kunstobjecten en gebouwen in onder andere Toulouse en Parijs.

Basis van de nieuwe methode van oppervlaktereiniging is een impulslaser, waarvan de laserbundel door een glasvezel wordt geleid naar een soort pistool dat op het te reinigen oppervlak wordt gericht. Door de laserstraal ontstaat een krachtige schokgolf vlak boven het te reinigen oppervlak. Het te verwijderen vuil (bijvoorbeeld vet, olie, verf, roest, stof) vergruist daardoor tot stof of nevel. Deze kleine deeltjes worden in filters opgevangen.

Volgens M.Tj. de Wit van Laserclean verdwijnt het vuil met de nieuwe methode volledig en blijft de structuur van de onderliggende steen volledig intact. Bovendien blijft de oorspronkelijke glans van het object behouden.

Veren

Doordat er bijna geen warmte wordt geproduceerd, kan de gepatenteerde techniek zonder beschadigingen worden toegepast op allerlei materialen, zoals metaal, steen, hout, glas, karton en papier. Zelfs het reinigen van veren of haren behoort volgens De Wit tot de mogelijkheden. De zogenaamde LaserBlast is beschikbaar in drie modellen: 25, 50 en 100 Hz. De keuze is afhankelijk van de te behandelen oppervlakken. Het vermogen van de machines bedraagt 10 Watt. Doordat de glasvezel tot vijftig meter lang kan zijn, is het mogelijk op grote afstand van de laserbron en de voeding te werken.

De prijs van een machine ligt tussen f. 115000 en f. 200000. Bij Laserclean kan de apparatuur ook worden gehuurd voor een bedrag van f. 2000 tot f. 3000 per dag (inclusief ‘operator’).

Een demonstratie van de LaserBlast op een gevel in Toulouse.

Reageer op dit artikel