nieuws

Afvalbrandstof valt onder strenge richtlijn

bouwbreed Premium

De Zuidhollandse Milieufederatie heeft met succes een verzwaring bepleit voor de milieuvergunning die het bedrijf Ecoservice van de provincie Zuid-Holland en VROM kreeg voor de levering van afvalbrandstof.

Deze brandstof zou onder meer worden verstookt in de ovens van cementfabrieken. De brandstof bestaat uit vaste en pasteuze organische afvalstoffen.

Ecoservice wil op de Krabbegors in Dordrecht een inrichting bouwen voor het verwerken van gevaarlijk afval.

In de vergunning meldt het bedrijf dat een aanzienlijk deel van het inkomende afval na behandeling kan dienen als vervangende brandstof voor de cementindustrie. De brandstof bestaat onder meer uit oliehoudend afval, absorptiemateriaal, verfresten, kleefstoffen, lijmen en niet schoon te maken verpakkingsmateriaal. Bij elkaar levert dat een fijne fractie van zo’n 14.500 ton op voor verstoking in cementovens.

Over blijft een grove fractie van ruim 6500 ton die naar de AVR-ovens gaat. De Zuidhollandse milieufederatie meent dat de verbranding van afvalstoffen slechts onder strenge normen kan plaatsvinden.

De organisatie vraagt om die reden om toepassing van het Besluit luchtverbranding afvalstoffen. De provincie en VROM honoreerden dit bezwaar en schreven in de ontwerp-beschikking dat Ecoservice alleen brandstof mag leveren die onder de werking van het Besluit valt.

Reageer op dit artikel