nieuws

Zhuhai steekt miljarden in aanleg transportcentrum

bouwbreed

Het bestuur van de Chinese gemeente Zhuhai investeert in de komende tijd ruim f. 7 miljard in het zogeheten westelijke district. Dit gebied beslaat zo’n honderd vierkante kilometer en moet veranderen in een internationaal transportcentrum. Centraal in deze ontwikkeling staat een haven met honderd aanlegsteigers ,waar jaarlijks ongeveer 150 miljoen ton goederen worden overgeslagen. In het verlengde van deze werken ligt de bouw van een woongebied nabij het eiland Gaolan dat tegenover het westelijke district ligt.

Het bestuur van Zhuhai zegt dat de haven op termijn het ‘Rotterdam van China’ moet worden. Aanleg van de diepzeehaven vergt om en nabij f. 3 miljard. De voorzieningen sluiten aan op een industriegebied van pakweg 300 vierkante meter. Daar komen een olieraffinaderij,een petrochemisch complex en een energiecentrale. De haven krijgt verder een verbinding met drie aangrenzende eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

In de loop van dit jaar vindt de oplevering plaats van twee aanlegsteigers die elk schepen tot 200000 ton ke bedienen. In aanbouw bevinden zich drie overslagkades voor massagoed, containers en steenkool. De gemeente wil binnen twaalf jaar alle voorgenomen projecten hebben afgerond.

Dynamiet

Zhuhai baarde eerder opzien door met behulp van ruim 1100 kilo dynamiet een berg op te blazen om plaats te maken voor het vliegverkeer dat later dit jaar de luchthaven Sanzao moet aandoen. Dit vliegveld komt op de plaats waar de Japanse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog een landingsbaan aanlegde. De luchthaven telt twee start- en landingsbanen van 3800 meter.

Rond het stationsgebouw is plaats voor vijftig Boeing 747’s en tien grote vrachtvliegtuigen. Het beheer van het vliegveld komt naar verwachting in handen van een consortium uit Singapore. Het ligt in de bedoeling de haven deel te laten uitmaken van een vrijhandelszone. Sinds 1982 staat Zhuhai open voor buitenlandse investeerders. Voor de ontsluiting van het gebied wordt een spoorlijn van ruim 149 kilometer aangelegd. Rond 1997 geeft deze aansluiting op Guangzhou en Macau. Tussen de haven en de woongebieden komt een 49 kilometer lange autosnelweg met een breedte van 60 meter.

Een energiecentrale voorziet het gebied met 660 MegaWatt aan elektriciteit. De bouw van deze kolengestookte centrale vergt zo’n f. 1,5 miljard. Het eigendom berust voor 55 procent bij het energiebedrijf van Guangdong en het energiebedrijf van de speciale economische zone Zhuhai. Het resterende aandeel berust bij een consortium uit Hong Kong.

Het consortium Far East uit Hong Kong laat rond 2000 op het eiland Guishan nabij Zhuhai 66 flatgebouwen realiseren. Bij dit po hoort verder de bouw van een hotel met 210 kamers. De investering beloopt om en nabij f. 750 miljoen. Model voor dit po staat de woonbebouwing van Discovery Bay op het Hong Kongse eiland Lantau dat zo’n 340000 vierkante meter beslaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels