nieuws

Witte Liebherr A 312 steelt show op W&H open dagen

bouwbreed

Centraal tijdens de machinedagen van Wynmalen & Hausmann BV, Veenendaal op 17, 18 en 19 maart 1994, staat de Liebherr A312 mobiele graafmachine.

Deze door de Duitse machinefabrikant, eind vorig jaar in Brussel, officieel aan de Europese vakpers voorgestelde grondverzetter, is een van de noviteiten die W&H tijdens de open dagen zal presenteren.

Teneinde de A312 extra voor het voetlicht te halen zal door W&H voor de nieuwe mobiele machine een extra plaatsje worden ingeruimd in de fraaie showroom.

Voor die gelegenheid is de nieuwkomer niet in de bekende Liebherr-kleuren gestoken maar heeft de importeur hem een maagdelijk spierwit aanzien gegeven. Ook onder dit opvallende jasje zijn echter de specifieke Liebherr-karakteristieken duidelijk herkenbaar.

Mobiele machine

De Liebherr A312 is een mobiele machine in de gewichtsklasse van rond de 12,5 t. Een turbo-geladen dieselmotor, geleverd door Deutz, verleent standaard een vermogen van 65 kW (88 pk), terwijl in ‘speeder’-afstelling zelfs een motorvermogen van 68 kW (92 pk) beschikbaar is.

Door middel van ECO-schakeling, een elektronisch regelsysteem van het motortoerental wordt het hydraulisch vermogen zowel als het motortoerental continu traploos aangepast aan de werkomstandigheden.

Dat wil zeggen dat vermogen wordt geleverd als kracht wordt gevraagd c.q. de graaf-, zwenk- en rijbeweging wordt versneld als snelheid verlangd wordt. Het hart van het hydraulische systeem wordt gevormd door een verstelbare dubbelpomp met axiale plunjers, die bij een totale olieverplaatsing van 2 x 112 liter/min een werkdruk levert van 320 bar. Alle wielen zijn uitgerust met afzonderlijke hydromotoren met ingebouwde remventielen. Via een twee versnellingsbak, welke onder last is te schakelen worden de rijmotoren aangestuurd.

Drie schakelstanden bieden keuze uit kruipgang, werkversnelling en wegversnelling, met corresponderende rijsnelheden van respektievelijk 0-1,8 km/u, 0-6 km/h en 0-20 km/u. (Speeder-uitvoering 0-30 km/u.)

Stadskarakter

De compacte bovenbouw verleent de graafmachine een specifiek ‘stadskarakter’. Bij het zwenken van de bovenwagen komt de achter-oversteek niet buiten de breedte van de onderwagen waardoor bij graafwerk in stedelijke gebieden het verkeer door de machinebewegingen niet gehinderd wordt.

Voor de Liebherr A 312 staat een scala van dieplepelbakken ter beschikking met inhouden van 0,14 tot 0,75 m3. Op de baktanden gemeten komt de machine tot een opbreekkracht van 65,5 kN (6,6 t)

Door de keuze uit verschillende giek- en graafarmconfiguraties biedt dit nieuwe Liebherr produkt verschillende graafkarakteristieken. Naar wens is een monoblock of hydraulischet verstelgiek leverbaar, te combineren met een 2,2 meter of 2,6 meter lange lepelsteel. Daarmee ligt het grootste graafbereik op 8,5 meter en de maximale graafdiepte op 5,35 meter.

Een tweepunts- of schildafstempeling behoort tot de mogelijkheden.

Wegenbouwmaterieel

In de sector wegenbouwmaterieel zijn bij W&H eveneens enkele ineressante machinenoviteiten te verwachten. Kennis kan onder meer worden gemaakt met freesmachines van de Duitse producent Vielhaben en belijningsmaterieel van het Deense fabrikaat Borum. Dit programma wordt afgerond met enkele ontwikkelingen van Weisig op het gebied van emulsie sproeimachines.

Een recente ontwikkeling van deze producent is de Weiro-serie HK 1000 waarvan een voorbeeld elders in deze rubriek.

Liebherr A312 met dozerblad en tweedelige giek.

Reageer op dit artikel