nieuws

Vraag naar hypotheken enorm gegroeid

bouwbreed Premium

De vraag naar hypotheken is vorig jaar explosief gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er 100000 meer hypotheken ingeschreven dan 1992.

Het CBS heeft geconstateerd dat er totaal 379000 nieuwe hypotheken op onroerende goederen zijn afgesloten. In totaal ging het om een bedrag van f. 85 miljard, “dat is een groei van 35 procent ten opzichte van 1992”.

De meeste hypotheken, namelijk 332000, werden gevestigd op woonhuizen en combinaties woonhuis/bedrijfspand. Hiermee was het enorme bedrag van f. 55 miljard mee gemoeid. Deze stijging van 40 procent ten opzichte van 1992 is volgens het CBS grotendeels toe te schrijven aan de neergang van de hypotheekrente. Uit de grafiek wordt duidelijk dat de gemiddelde jaarrente met 1,34 procent is gedaald tot 7,50 procent.

In het laatste kwartaal van 1993 stond de rente op 7,14 procent. Het CBS heeft nog geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van de inmiddels weer toegenomen hypotheekrente.

De onderzoekers tekenen wel aan dat er in het percentage van 40 ook de zogenaamde “overstappers” zijn verwerkt.

Landelijk

Het resterende bedrag van f. 30 miljard aan afgesloten hypotheken is gestoken in bedrijfspanden, “landelijke eigendommen” en bouwgronden. Onder landelijke eigendommen wordt onder andere een boerenhoeve verstaan. Overigens is de toename van dit segment lang niet zo groot als die van de huizen. Over 1992 werden 38000 hypotheken afgesloten met en totale waarde van f. 27,6 miljard.

De grootste groep kredietverstrekkers wordt gevormd door de algemene en coroteperatief georganiseerde banken. Deze groep heeft volgens het CBS een marktaandeel van 45 procent, een daling van 5 procentpunten in vergelijking met vorig jaar.

De hypotheekbanken en de bouwkassen zagen hun marktaandeel toenemen met 4 procent tot 25 procent.

Reageer op dit artikel