nieuws

Urban Villa in Amstelveen heel zuinig met energie

bouwbreed

Urban Villa een appartementencomplex in Amstelveen wordt een bouwcomplex dat de minste energie voor verwarming zal vergen. Het energieverbruik voor de ruimteverwarming zal namelijk niet hoger zijn dan 100 m3 aardgas per woning per jaar.

Dit extreem lage aardhuidige gasverbruik wordt volgens Novem bereikt door een compact bouwsysteem en een uitzonderlijk zware isolatie van muren, vloeren en ramen. Er wordt gebruik gemaakt van een gebalanceerde mechanische ventilatie met warmteterugwinning.

Ook wordt de passieve zonne-energie zo effectief mogelijk aangewend. Een HR-ketel behoort tevens tot de uitrusting van het gebouw. Er zijn snel reagerende radiatoren op aangesloten, die weinig water voeren en per ruimte zijn te regelen. Een speciale zonwering en ventilatiesysteem zorgen ervoor dat het binnen de woningen niet te warm wordt.

Bij de berekening van het energieverbruik is men er wel van uitgegaan, dat de bewoners zich redelijk energiebewust zullen gedragen. Zo wordt er verwacht, dat de bewoners de woonkamertemperatuur niet boven de 19,3 gr. C zullen laten komen. Een slaapkamertemperatuur van 16,8 gr. C moet voldoende zijn.

Er zijn verschillende berekeningen op het po losgelaten, om te bezien in hoeverre het energieverbruik zou stijgen als de bewoner zich minder energiebewust gedraagt. Hieruit is naar voren gekomen, dat het energieverbruik voor ruimteverwarming dan met 150% zou ke stijgen. Maar dan nog is het energieverbruik voor verwarming slechts 250 m3 aardgas per jaar. Hoe het werkelijk energieverbruik zich ontwikkelt zal nauwkeurig door Novem worden gevolgd.

De Urban Villa wordt gebouwd in het kader van IEA-Taak 13 ‘Advanced Solar Low Energy Buildings’, waaraan Nederland via Novem meedoet. De woningen in Amstelveen moeten begin 1996 gereed zijn.

Reageer op dit artikel