nieuws

Reddingsplan Ahlmann na faillissementsaanvraag

bouwbreed

De Duitse fabrikant Ahlmann GmbH & Co. KG, Rendsburg heeft voor zich en zijn dochterbedrijven faillissement aangevraagd. Als curator is aangesteld de Hamburgse belastingadviseur Gunther Gustafsen, die de in machinebouw, sanitair- en gieterijprodukten en elektronica gespecialiseerde ondernemersgroep wil redden.

Volgens Gustafsen zullen de in totaal 650 medewerkers binnen de Ahlmann groep voorlopig werkzaam blijven en krijgen zij hun loon normaal doorbetaald.

Voor Ahlmann Maschinenbau GmbH en het bedrijf Ahlmann Sondermaschinen- und Werkzeugbau GmbH waarmee begin 1993 een fusie werd aangegaan hebben zich al twee geussennteresseerden aangediend. Echter naar verluidt liggen bij deze bedrijven ook niet de problemen. Zorgenkind binnen de organisatie is de gieterij. Dit bedrijf zal bij de overname van de gezonde ondernemingen ook mee dienen te worden genomen.

De orderportefeuille van de gieterij Ahlmann Carlshieuwette GmbH voorziet nog slechts voor de komende drie maanden in werk voor de 135 medewerkers. Voor dit bedrijf alsmede voor Ahlmann Sanitedrijvenrtechnik GmbH wordt door de curator gezocht naar mogelijke overname kandidaten. Afgelopen zaterdag is voor Ahlmann Elektronik GmbH inmiddels het besluit genomen de produktie in verminderde omvang te zullen voortzetten.

Enkele jaren geleden verschafte de Ahlmann groep in het fabriekscomplex Bieuwedelsdorf bij Rendsburg nog werk aan ruim 1000 medewerkers. De jaaromzet bedroeg toen rond de DM200 miljoen.

Als oorzaken voor de thans ontstane crisis rond deze sterk gedifferentieerde ondernemersgroep noemt de Ahlmann directie, internationale structurele overnames, de aanhoudende conjuncturele neergang alsmede de ernstige aantasting van de concurrentiepositie als gevolg van ontwikkelingen in de wisselkoersen. De evenzeer in Rendsburg gevestigde onderneming ACO Severin Ahlmann GmbH & Co.Kg, marktleider in Europa op het gebied van lijnontwateringssystemen, heeft meegedeeld niet tot de met faillissement bedreigde ondernemersgroep te behoren.

Tot het familiebedrijf behoren wereldwijd twintig bedrijven met in totaal 1200 medewerkers.

Deze week worden omtrent deze faillissementsaanvrage verdere berichtgevingen vanuit Rendsburg verwacht. Ahlmann Nederland BV importeur van de Ahlmann zwenkladers zei bij monde van directeur Arjan van den Oord, nog niet te hebben vernomen welke kandidaten zich voor overname hebben aangediend. Van enige bezorgdheid omtrent de machinefabriek te Rendsburg, waar de zwenkladers worden gebouwd, is overigens geen sprake. Bij dit bedrijf zou de produktie van machines nog volop draaien.

Reageer op dit artikel