nieuws

Rechter beslist over status betongranulaat

bouwbreed

De Raad van State zal zich over enkele weken uitspreken over de vraag of betongranulaat een afvalstof is, waarvoor bij toepassing een afvalstoffenverguning aangevraagd moet worden, of een bouwstof, die zonder vergunning gebruikt mag worden.

Snitjer’s Aannemings- en wegenbouwmaatschappij in Slochteren is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen een aanschrijving van de provincie Friesland, waarin het gebruik van betongranulaat voor het egaliseren van wegen gedeeltelijk gedoogd wordt, en het bedrijf gesommeerd wordt het reeds gebruikte granulaat in het grondwaterbeschermingsgebied Nijbeets te verwijderen.

Volgens de provincie was een afvalstoffenvergunning noodzakelijk voor het gebruik van betongranulaat.

Het granulaat had helemaal niet gebruikt moeten worden in het kwetsbare grondwaterbeschermingsgebied.

Volgens mr. J.M. Bossink, advocaat van Snitjer, heeft de provincie het betongranulaat ten onrechte als afvalstof gezien.

Geschorst

De Raad van State heeft de bestuursdwangaanschrijving en de gedoogvergunning van de provincie, die beide dateren van april 1992, geschorst in afwachting van de behandeling van de definitieve procedure. Die werd dinsdag behandeld.

Verantwoord

Volgens Bossink is het niet mogelijk om de aangelegde wegen op diverse locaties in Friesland op te breken. Snitjer is daarover ook niet het aangewezen bedrijf omdat deze het betongranulaat alleen geleverd heeft. Slechts op een eigen terrein heeft Snitjer zelf gebruik gemaakt van het granulaat voor de aanleg van wegen. Betongranulaat is volgens het bedrijf juist een verantwoorde manier van hergebruik van betonpuin, dat wordt vermalen tot granulaat.

De Raad van State in Den Haag hoopt daarover eind mei een uitspraak te doen.

Reageer op dit artikel