nieuws

Raamprofiel samengesteld uit aluminium, pvc en hout

bouwbreed

Op de Batibouw introduceerde Alutechnic Belgium te Brugge een nieuw type raamprofiel. Het is samengesteld uit aluminium, pvc en hout.

In de werkplaats hoeven nog slechts de hoeken gezaagd en gemonteerd te worden. Het gaat om het Kompakt raamprofiel van de serie Berlin, sinds enkele weken in productie bij BUG-Alutechnik GmbH te Vogt in Duitsland, in samenwerking met Hoogovens Aluminium Verkoop BV te Capelle aan den IJssel. De Kompakt profielen combineren de voordelen van hout, kunststof en aluminium. De binnenzijde bestaat uit massief hout en draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat. De buitenzijde bestaat uit aluminium, duurzaam behandeld met een ovengeharde laklaag in elke gewenste RAL-kleur. Dit maakt schilderwerk overbodig, een besparing op het onderhoud. De pvc-kern tenslotte draagt bij aan een goede isolatie. De profielen worden afgewerkt met EPDM-afdichtingen met gevulcaniseerde hoeken. Zij moeten zorgen voor een goede tochtdichtheid. Voor de afwatering zijn er de nodige sleuven in het aluminium voorzien. Het Kompakt profiel van de serie Berlin komt ook naar Nederland, verzekert J. Zwetheul, commercieel manager van Hoogovens Aluminium Verkoop. Er wordt nog gezocht naar constructiebedrijven die het verstekzagen en monteren van de ramen op zich willen nemen. De profielen worden in lengtes van 6000mm. geleverd, de bijbehorende houten glaslatten in lengtes van 3000mm. Ze moeten met zorg worden behandeld om beschadigingen aan de lak of het hout te voorkomen. Na het zagen worden de ramen gemonteerd en gefixeerd met hulpstukken en schroeven.

De profielen zijn te Rosenheim in Duitsland beproefd. Ze blijken een K-waarde te hebben van ca. 1,9. Omdat de thermische uitzetting van aluminium iets groter is dan die van pvc, en die van pvc iets groter dan van hout, is het systeem aan bepaalde maximum afmetingen gebonden. Met de profielen zijn ramen te maken met afmetingen tot ca. 1,8 m. in het kwadraat of ca. 2,3 bij 1,25 m.. De ramen zijn geschikt voor dubbel glas van 20 tot 24 mm. dik. Er kan normaal beslag toegepast worden.

Doorsnede van een raamprofiel van de Kompakt serie Berlin.

Reageer op dit artikel