nieuws

Prefab kap compleet op werk te leveren

bouwbreed Premium

De jonge onderneming De Mmur maakt complete houten prefab kappen met kil- en hoekepers. De vaak ingewikkelde kapconstructies zijn in een dag op zowel nieuwbouw als renovatiewoningen te plaatsen.

Het bedrijf opereert in de vrije-marktsector. “Er blijkt een behoorlijke behoefte te bestaan aan dit soort geprefabriceerde kapconstructies. De snelheid waarmee ze geplaatst ke worden, namelijk binnen een dag is daar zeker debet aan”, aldus directeur L.D. Adema van het bedrijf.

“Voor de alleenstaande woningen zijn wij in staat de ingewikkeldste scharnierende houten kappen geheel in de fabriek te prefabriceren. Deze zijn te leveren geheel overeenkomstig de wens van de opdrachtgever en in overeenstemming met de vorm van de woning.”

Tussenwanden

Het bedrijf De Mmur Houtconstructies te Sneek beperkt zich echter niet alleen tot de dakconstructie. Het levert ook de tussenwanden inclusief elektra voor de zolderverdieping. Kortom het levert de kapconstructie compleet, deze is dan voorzien van alle gewenste uitsparingen voor dakkapellen, dakdoorvoeren, schoorstenen, deuren enzovoorts. Behalve op nieuwbouw zijn de daken ook op renovatiebouw aan te brengen.

Pand niet verlaten

Het is volgens Adema voorgekomen, dat bij het slopen van bestaande dakbedekking en het plaatsen van de nieuwe kapconstructie de bewoners het pand niet hebben verlaten.

“Op het ogenblik produceren we met zijn twaalven twee complete dakkappen per week. Doordat we de hele kapconstructie leveren inclusief scheidingswanden is het derhalve mogelijk op een bestaande bungalow onze kapconstructie te plaatsen. Daamee is de bungalow in een dag om te bouwen tot semiebungalow. En dat is dan ook voorgekomen.”

De kapconstructie bestaat uit sporenkap van vurehout. De sporen daarin zijn van gevingerlast hout. De basisplaat van masonite, meranti of anderszins is door de aannemer te bepalen, dan volgt een dampremmende folie, een 10 cm dikke isolatie van glaswol, een mandragende folie, om af te sluiten met tengelwerk en panlatten. De mandragende folie is gewapend met polyestervezels. Afhankelijk van de verlangde dakoverspanning, zijn de sporen uitgevoerd met een h.o.h. afstand van 600 x 600mm of 400 x 400mm.

Meer kwaliteit

De sporen zelf zijn 30 x 168mm. Als in de scharnierende kapconstructie een ruimte-indeling wordt gewenst, dan worden de scheidingswanden op maat geprefabriceerd in geussensoleerde elementen afgezet met tweezijdig 12,5mm gipskatonplaat.

Het moge duidelijk zijn dat bij fabricage in de fabriek veel meer kwaliteit kan worden geleverd. Men is niet overgeleverd aan de weersomstandigheden. De bouwprocessen zijn goed in de hand te houden. Een ander voordeel is ook, dat ze gemakkelijk aan bestaande kapconstructies zijn aan te passen. Dat betekent dat bestaande kapconstructies in een dag met nieuwe zijn uit te breiden.

Vooral bij vrijstaande woningen vormt de kap die toch bijna eenderde van de hele woning uitmaakt een gezichtsbepalende factor en daarmee een factor van belang.

Nieuwbouwwoning voorzien van zadeldak met wolfseind, hoek- en kilkeperconstructies.

L-vorming geprefabriceerd dak op renovatiewoning.

Reageer op dit artikel