nieuws

Onderdakplaat pannendak ecologisch verantwoord

bouwbreed

Uit Zwitserland komt een onderdakplaat, bijvoorbeeld voor gebruik op de sporen van een pannendak. Hij wordt gemaakt van vermalen spinthout dat anders zou worden verbrand en bevat geen bindmiddel zoals formaldehyde. In verhouding zijn de platen daardoor ecologisch verantwoord en ook te gebruiken als bouwbiologisch materiaal.

Het gaat om de Pavaroof-W onderdakplaat van Pavatex te Cham in Zwitserland, in Belgie geimporteerd door Ecomat te Brussel. De plaat is opgebouwd uit drie lagen. De bovenzijde is hard, waterafstotend en is veilig te belopen, want voorzien van een antislipprofiel. De tussenlaag is poreus. Mocht zich condensatie voordoen, dan neemt deze laag het vocht op. Het kan dan later weer verdampen. De onderzijde is absorberend en neemt condensatievocht op in extreme situaties.

De Pavaroof-W onderdakplaten zijn bij uitstek geschikt voor warmdak-constructies, wegens de lage diffusieweerstand (ederlandse=ca. 60, hetgeen overeenkomt met de diffusieweerstand van een luchtlaag van 0,36 m). In verband met hun constructieve eigenschappen moet de dakhelling tussen de 18 en 40 gr. liggen.

De platen zijn 6 mm dik en meten 103 bij 262 of 300 cm. Hun gewicht is 5,25 kg/m2. De thermische isolatiewaarde is 0,10 W/mK en volgens de Zwitserse normen zijn de onderdakplaten moeilijk brandbaar.

Sporendak

Pavatex legt nadruk op de bouwbiologische eigenschappen van de dakplaat, “het verbond tussen de natuur en de techniek.” In een toelichting wordt als voorbeeld de toepassing in een sporendak beschreven. De onderdakplaten worden met behulp van clips en ondersteuningsblokjes (beide 1,5 stuks per m2) op de sporen bevestigd. Ze vormen een waterdichte, dampdoorlatende laag, die als het nodig is condensatievocht opneemt. De voorgestelde constructie is overigens wel voorzien van een dampremmende laag aan de binnenzijde, tussen de beschieting en de sporen. Dampdicht hoeft die laag niet te zijn, een diffusieweerstand gelijk aan die van een luchtlaag van 6 m is voldoende.

Tussen de sporen, de dampremmende laag en de onderdakplaten bevindt zich isolatiemateriaal. Over de aard van dit materiaal spreekt Pavatex zich niet uit, maar het ligt voor de hand om hiervoor ook een in verhouding ecologisch en bouwbiologisch verantwoord materiaal te kiezen.

De Pavaroof-W platen worden vervaardigd zonder toevoeging van een bindmiddel. De harsen uit het spinthout verzepen na toevoeging van aluin als katalysator. Zij vormen na droging het bindmiddel. De platen zijn met eenvoudig timmermansgereedschap te bewerken.

Bovenzijde van de Pavaroof-W onderdakplaat.

Reageer op dit artikel