nieuws

Houten overkapping stelt kwaliteit drinkwater veilig

bouwbreed Premium

Een gigantische overkapping, waarvan de hoofdconstructie bestaat uit gelamineerd hout, zorgt er mede voor dat de kwaliteit van het drinkwater uit een reservoir in Los Angeles veilig wordt gesteld.

De houtconstructie inclusief aluminium dakelementen beslaat 50000m2. Bij de berekening van de houtconstructie is rekening gehouden met het feit dat het hier een aardbevingsgebied in de categorie zone 1 betreft. Bovendien gelden er hoge windbelastingen. De constructie overleefde moeiteloos de recente aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.

Gelamineerd hout

Het dak rust op betonnen kolommen van veertien meter hoog. De hoofdconstructie is uitgevoerd in gelamineerd hout. In vakwerkconstructie zijn spanten van hout en staal geplaatst. In het totaal is 3300m3 gelamineerd hout in de constructie verwerkt. De spanten hebben in hun totaal een lengte van 14,8 km. Ze zijn geprefabriceerd aangevoerd. Mede vanwege de veronderstelde bestandheid tegen aardbevingen is volgens APA-Benelux te Berchem- Antwerpen in Belgussene, voor deze constructie gekozen. Op de spanten is een dakvlak van aluminium dakelementen aangebracht.

Zuinig

Het zuinig omspringen met water is van het grootste belang voor de staat Californie. Dit vanwege een geringe regenval in combinatie met droge jaargetijden.

Het opvangen en aanhouden van grote buffervoorraden water is noodzakelijk. Uit open spaarbekkens verdampt veel van het kostbare regenwater.

Door het overvloedig opvallende zonlicht treedt bij deze open bekkens al snel algvorming op. Hoe meer algengroei er plaatsvindt, des te duurder worden de zuiveringskosten. Vandaar dat Los Angeles heeft besloten voor dit Lower Van Norman Reservoir een ‘kostenbesparend’ plan te kiezen.

De spaarbekkens beslaan een oppervlakte van vijf hectare. Het reservoir bevat 295000 miljoen liter water.

De spanten van gelamineerd hout hebben een gezamenlijke lengte van 14,8 kilometer.

Reageer op dit artikel