nieuws

Houtconstructie in De Marne bekroond

bouwbreed

De gelamineerde houtconstructie in de ‘binnenstraat’ van het gemeentehuis De Marne te Leens is onderscheiden met de Glulam Award. Het ontwerp is van B & D Architecten BV te Leiden en Oosterbeek.

De zogenaamde binnenstraat bevat alle openbare ruimten van het gemeentehuis inclusief de raadzaal. Gelamineerde houtconstructies vormen het leeuwedeel van de binnenstraat. De houtconstructie omvat een aantal kolommen met zijvertakkingen als bomen. Het houten dakvlak voorzien van een gelamineerde en ongelamineerde balken draagconstructie moet daarbij doorgaan voor het lover.

Knipoog

Volgens de ontwerpers J.R. Meijer en A. van Hille is de nieuwbouw een knipoog naar de oude Groninger boerderij, maar dan naar eigentijdse maatstaven gebouwd. Kenmerkend zijn de ankerbalkgebinten of dekbalkgebinten met de vertakte structuur van de kolommen. “Door de boerderijvorm overlangs door midden te delen, de ene helft te versmallen, de andere helft te verkorten, de beide helften uit elkaar te trekken en ten opzichte van elkaar te verschuiven, ontstaat een interessante ruimtelijke vorm”, aldus de winnaars van de award.

De houten constructie bestaat uit dragers en liggers van in kruisslag uitgevoerd gelamineerd vurehout. De drievleugelige in de top vertakte kolommen zijn in het werk samengevoegd. Alle verbindingsmiddelen zijn ingewerkt met uitzondering van de grote dopmoeren.

Het dak van de binnenstraat hangt min of meer vrij tussen twee aanpalende bouwsels in. De houtconstructie is bijna voor 100% gestabiliseerd door het stabilteitsverband in het dakvlak volgens het systeem Willems, en dat is doorgezet naar de overige gebouwen ter plaatse van de loopbruggen.

In gemeentehuis De Marne te Leens ziet men door de bomen het bos niet meer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels