nieuws

Hoger beroep Kalorama bepalend voor GIW

bouwbreed

Met als inzet wie betaalt de rekening van het ‘Kalorama-drama’ in Hoofddorp, stonden gisteren het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) en de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen tegenover elkaar voor de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven.

De uitkomst van deze arbitragezaak is bepalend voor de wijze waarop de Kalorama-zaak financieel moet worden afgewikkeld. De rekening die nog moet worden voldaan is inmiddels tot ruim f. 1,5 miljoen opgelopen. Als SWK de arbitragezaak verliest zal deze stichting het bedrag voor een belangrijk deel bij de bouwer Muwi van Gent verhalen. SWK-directeur Van Rijk hier gisteren over: “Dat zal overigens nog een hele toer worden omdat er in de aandelenverhouding het nodige veranderd is.”

Wint SWK dan komt het Garantie Instituut Woningbouw in de problemen. Immers, het bedrag zal dan door alle bij het GIW aangesloten organisaties op tafel moeten worden gelegd. Het mag duidelijk zijn dat diverse organisaties hier niet om staan te springen. Zeker niet gezien het feit dat regelmatig geluiden te beluisteren zijn over een groeiende ontevredenheid over de handel en wandel van het GIW.

Gesloten deuren

De arbitragezaak werd gisteren in Lunetten achter gesloten deuren behandeld. Het moet de finale worden van zes jaar procederen, oplossingen aandragen en weer afwijzen rond de verwarmingsketels van 110 bewoners in Hoofddorp. Daar zijn de problemen inmiddels opgelost.

De bewoners hebben de winter eindelijk warmpjes doorgebracht. Volgen GIW-directeur Scholten zal deze laatste hobbel voor het Garantieinstituut goed aflopen.

Daarmee gaat Scholten voorbij aan het feit dat het GIW in strijd heeft gehandeld met een eerdere uitspraak van de Raad van Arbitrage die een bepaald type verwarmingsketel voorschreef. Het GIW liet de keus aan de bewoners die ook een duurder, maar verder gelijkwaardig type konden kiezen. Wel ging het GIW in Hoger beroep dat dus gisteren diende.

Te veel

Van Rijk van SWK, wil er al helemaal geen woorden meer aan vuil maken. “Iedere publikatie hierover is er een te veel”. Tevens meent hij dat de zaak gisteren ook helemaal niet nodig was

geweest.

“Diverse malen hebben wij gezegd dat we het in de minne hebben willen schikken. Desnoods het verlies delen met het GIW. Het Garantieinstituut heeft dit niet gewild. Nooit hebben we uit Rotterdam iets vernomen. Waarschijnlijk wil het GIW hiermee aan de lidorganisaties zien dat het alles in het werk heeft gesteld om onder de verplichtingen uit te komen.”

De uitspraak van de Raad van Arbitrage laat minimaal twee maanden op zich wachten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels