nieuws

GroenLinks wil keur voor hardhout

bouwbreed

GroenLinks wil dat geussenmporteerd hardhout vanaf 1995 een keurmerk draagt, waarop is te zien of het hout op duurzame wijze is geproduceerd. De partij heeft daartoe vrijdag in de Tweede Kamer een initiatief-wetsontwerp ingediend.

De Nederlandse regering heeft het standpunt dat vanaf 1995 alleen nog maar duurzaam geproduceerd tropisch hout mag worden ingevoerd. Hoe dat moet worden bereikt is nog onduidelijk. Een wettelijk verbod op de import van lukraak gekapt hardhout is waarschijnlijk in strijd met de internationale handelsverdragen.

De discussie daarover verloopt dermate traag dat er van het kabinetsstandpunt niets terecht dreigt te komen.

Groen Links vindt dat er in 1995 in ieder geval een verplicht keurmerk moet komen voor hardhout. De consument kan dan zien waar het hout vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Vervolgens wil de partij dat er extra belasting wordt geheven op niet-duurzaam geproduceerd hout. In 1997 moet er uiteindelijk een totaalverbod gelden voor de import van niet-duurzaam geproduceerd hardhout.

Reageer op dit artikel