nieuws

Gesjoemel met G-rekeningen voor Rotterdamse rechtbank

bouwbreed

De Rotterdamse rechtbank is gisteren begonnen met de verhoren in omvangrijke bouwfraudezaken. Voor de meervoudige strafkamer verschijnen in twee dagen tijd zeven verdachten, die het uitzetten van zwartwerkers in de bouw mogelijk maakten.

Hoofd- en onderaannemers in de regio Rotterdam maakten gebruik van hun diensten. “Maar,” stelt een van de rechercheurs, “eigenlijk zouden de hier de echte opdrachtgevers moeten staan. De prijzen zijn zo laag dat je niet meer voor deze prijs kunt werken”.

De situatie voor de bouwbedrijven in de regio is weinig florissant. Het AVBB waterweggebied bracht hierover begin februari een studie uit De slechte bouwmarkt werkt malafide praktijken in de hand. Spil in de bouwfraudezaken, die ook landelijke vertakkingen heeft naar Den Haag en Leiden, zijn de inmiddels failliet gegane bedrijven Boroti, aannemersbedrijf Den Heijer. Boroti begon overigens onder de naam bouwbedrijf Rotterdam en Tilburg. Deze ondernemingen zetten op papier onder andere timmerlieden uit. Bij de zitting bleek dat onder andere IJsselbouw uit Capelle aan de IJssel van de diensten van Boroti gebruik heeft gemaakt.

In de praktijk werd door de ondernemingen op grote schaal gehandeld in G-rekeningen en valse facturen. Om de activiteiten een schijn van eerlijkheid te geven, werd overigens voor een deel van de activiteiten gewoon belastingen afgedragen. Alles liep door elkaar heen.

Boroti is volgens de officier van justitie, mr. J.A.N. Stuijt, niets meer dan een criminele organisatie. Voor de vijf verdachten, die gisteren moesten verschijnen, was hij weinig coulant. Voor de belangrijkste verdachte, N.H. uit Vlaardingen, eiste zij drie jaar. “Om gaatjes in boekhoudingen te dichten, leverde hij op grote schaal valse facturen, zo ook aan Boroti,” aldus Stuijt. “Daarnaast heeft hij ook geld gehaald van een G-rekening.”

Afdracht

De activiteiten zijn vrij simpel. Als er zwart wordt gewerkt, ontstaat er zowel een overschot op de G-rekening als aan loon- en inkomstenbelastingen omdat die namelijk niet worden afgedragen. De G-rekening, een uitvloeisel van de wet ketenaansprakelijkheid, wordt door de hoofdaannemer volgestort. Met dit geld kan de belastingdienst en het Sociaal Fonds Bouwnijverheid, worden betaald.

Van de G-rekening kan ook geld worden gehaald voor andere G-rekeningen. In dit traject is op grote schaal misbruik gemaakt. Om de niet afgedragen loon- en inkomstenbelastingen te ke verantwoorden, werd door N.H. en zijn stroman Den H. voor valse facturen verzorgd.

De bouwfraudezaken hebben inmiddels de eerste hoofdaannemer geraakt. In het kader van de wet ketenaansprakelijkheid heeft de belastinginspecteur IJsselbouw uit Capelle een aanslag voor tonnen opgelegd. Gisteren werd door Stuijt zijdelings deze zaak genoemd. De rechtbank doet 28 maart uitspraak.

Reageer op dit artikel