nieuws

‘Gemeentelijke woningbedrijven sterven langzaam uit’

bouwbreed Premium

Gemeenten besluiten in toenemende mate het gemeentelijk woningbedrijf tot een zelfstandig opererende woningcorporatie om te vormen. Waren het er in 1991 nog twee, in 1992 privatiseerde er acht en in het afgelopen jaren werden twaalf woningbedrijven zelfstandig. In drie jaar tijd is het aantal door gemeente te beheren woningen van 280- naar 150000 woningen teruggelopen.

Aldus staatssecretaris Heerma gisteren op een bijeenkomst in Vlaardingen ter gelegenheid van de privatisering van het Vlaardingse gemeentelijk woningbedrijf. Eind jaren tachtig beheerden de gemeentelijke woningbedrijven (GWB) zo’n 280000 woningen. Door de privatiseringen de afgelopen drie jaar (waaronder de drie grote GWB’s van Amsterdam, Den Haag en Utrecht) is dit aantal tot 130000 woningen teruggelopen.

Voor dit jaar staat nog een aantal privatiseringen, waaronder de gemeentelijke woningbedrijven van Rotterdam (42000 woningen), Dordrecht (8500) en Schiedam (11500) op het programma.

Reageer op dit artikel