nieuws

Fotografische blik op het Oldambt

bouwbreed Premium

Wanneer alle plannen voor het Groningse Oldambt -een van de Vinex-locaties- doorgang vinden, zal het Oostgroningse landschap een aantal ingrijpende veranderingen ondergaan. Fotograaf Ton Broekhuis trok het land rond de Dollard in en bundelde zijn fotografische bevindingen in ‘Anders dan Elders, het Oldambt, een land zonder grenzen’.

Een ode aan een fraai stukje Nederland.

Twee eeuwen geleden veranderde het water van de Dollard langzaam maar zeker in polderland. De uitbreiding van de bouwgronden leverde het Oldambt de bijnaam ‘het Puukje van de geheele Provincie’ op.

Toch blikken de huidige, oudere bewoners liever niet terug op dat wat is geweest. Zij schamen zich voor hun verleden dat gekenmerkt werd door een harde strijd om het bestaan; ’t was vrouger ain grote aarmou, alderverschrikkelkst’.

Ook vandaag de dag is de situatie in het Oldambt verre van rooskleurig te noemen. De problemen in de landbouw (overproduktie) leidden tot verpaupering en grote werkloosheid. Het is dan ook niet vreemd dat de oplossing om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren wordt gezocht in een herbestemming van een deel van het agrarische gebied. ‘Anders dan Elders, het Oldambt, een land zonder grenzen’ is een fotografische impressie van Oldambt, aan de vooravond van de op stapel zijnde plannen. “Groningen heet plat, strak en leeg te zijn. Dat klopt ook wel, maar het is een misvatting te denken dat het alleen maar dat zou zijn. Het ligt er maar net aan wat je invalshoek, je standpunt en perspectief is”, vindt fotograaf Ton Broekhuis (1951).

Met kleurenfoto’s ‘verwoordt’ hij de charme van het 30000 hectare grote en soms grenzeloos lijkende gebied: de geel/groene graanvelden met op de achtergrond de indrukwekkende en soms onheilspellende wolkenpartijen, een dood op zijn zij liggend schaap op een dijk, afdrukken van ganzepoten in de kwelderklei. Broekhuis zag stillevens in een berg suikerbieten, een autoband op zwart plastic, een losstaand wit hek, een deur met een guirlande van aaneengeregen lege sigarettepakjes.

Een selectie uit ‘Anders dan Elders, het Oldambt, een land zonder grenzen’ was vorig jaar onder de titel ‘Aan de rand van de ruimte’ al te zien op de Noorderlicht-fotomanifestatie in de Groningse binnenstad. Het fotoboek bevat verder gedichten van Jean-Paul Rawie en Cor Jellema en kwam tot stand met ondersteuning van De Klinkkast, een kring van ondernemers die het culturele centrum De Klinker in Winschoten bijstaan.

“Een ode aan een landschap dat, net als het Wad waaruit het ontstaan is, verandering als eigenschap heeft”, schrijft architect Jan Timmer in het voorwoord. Van hem kwam het idee om een deel van de braakliggende landbouwgrond gefaseerd om te zetten in grote oppervlakten water, wat uiteindelijk resulteerde in de plannen voor de aanleg van De Blauwe stad, dat voorziet in een meer (800 ha), bos (500 ha), natuur (300 ha) en de bouw van 1500 woningen.

Van de Oldambster wordt gezegd dat hij met zijn rug naar het verleden staat omdat hij niet heeft geleerd er trots op te zijn, lees ik verderop in ‘Anders dan Elders, het Oldambt, een land zonder grenzen’. Het is de hoogste tijd dat deze negatieve benadering ten opzichte van het verleden wordt doorbroken. Een voorwaarde ook om de toekomst van het Oldambt een positieve invulling te geven.

‘Anders dan Elders, het Oldambt, een land zonder grenzen’ van Ton Broekhuis kost f. 29,95 REGIO-po (ISBN 90 5028 040 4)

Tot en met 13 maart

is een selectie uit het boek te zien in het

museum-gemaal

De Hoogte te

Nieuwolda.

De expositie is

’s zondags geopend van 14.00-17.00 uur.

Rola Johannes

Fotografie Ton Broekhuis

Fotografie Ton Broekhuis

Reageer op dit artikel