nieuws

Eervolle vermelding voor CAD-ontwerp in Haarlem

bouwbreed

Tijdens CICE zijn de ‘CICA CAD Drawing Awards’ uitgereikt. Een eervolle vermelding in de categorie 3D ging naar Arthur Collin, architect te Londen, voor een tekening van het interieur van een woning in Haarlem.

De woning maakt deel uit van zijn ontwerp voor de bebouwing van een binnenterrein in die stad, in het kader van een Europese competitie.

Op het moment van bekendmaking was Arthur Collin in Haarlem. De eervolle vermelding werd daarom aangenomen door Cara Bamford, een collega van Collin. Bamford gaf als toelichting: “De tekening bevat een aantal elementen die naar Holland verwijzen, zoals een gefotografeerde naamplaat van een brug in Haarlem en een boek met Hollandse schilderijen uit de 17e eeuw. Op het computerscherm rechts op de voorgrond staat een afbeelding van het gehele plan, dat bestaat uit veertig koop- en veertig sociale woningen. De afbeelding betreft het interieur van een van die woningen, met uitzicht op de gemeenschappelijke binnenplaats.” De tekening is gemaakt met een Mac 660 AV computer. De gebruikte software was Modelshop, Stratavision 3D en Photoshop. Zoals vaker voorkomt bij computertekeningen, zijn er meerdere versies van dezelfde tekening gemaakt. Zij vertonen kleine verschillen in kleurgebruik.

Nederland dichtbij

“Collin heeft voor Haarlem gekozen omdat Nederland dichtbij is en omdat winnende ontwerpen daar vaak ook werkelijk uitgevoerd worden”, aldus Bamford. “Hij ziet zichzelf in de eerste plaats als architect, het is de bedoeling dat zijn werk gebouwd wordt. De computer is slechts een hulpmiddel bij het ontwerpen en tekenen. Hij maakt dan ook niet uitsluitend gebruik van de Mac, maar ook van andere systemen.”

Arthur Collin is afkomstig uit Australie. Hij heeft zijn opleiding genoten in Londen, bij The Architectural Association. Daarna werkte hij bij verschillende bekende architectenbureaus en is sinds een jaar zelfstandig. Collin geeft les aan een aantal scholen voor architectuur en design in Engeland en Australie. In zijn lessen benadrukt hij het verband tussen architectuur en andere vormen van kunst. Zelf ontwierp hij onder andere de cassette voor de CD ‘Very’ van de Pet Shop Boys.

Eerste prijs

De ‘CICA CAD Drawing Awards’ worden jaarlijks uitgereikt door de Construction Industry Computing Association (CICA) te Cambridge. Ze bestaan uit de ‘Construction Weekly Award’ voor 2D-tekeningen (gesponsord door Construction Weekly) en de ‘Building Design Awards’ voor 3D-modelling en visualisatie (gesponsord door Building Design). Aan de prijs is een geldbedrag van Pst 1000 verbonden.

De eerste prijs in de categorie 3D was ditmaal voor B. Hayes en J. Ding van Hayes-Davidson. Op hun computertekening is een ontwerp te zien voor een kantoorgebouw naast Liverpool Street Station te Londen. Het ontwerp is van Chris Wilkinson Architects. De tekening is gemaakt met gebruik van Photoshop, Modelshop en Electric Image, op een Apple Macintosh. Volgens een toelichting van R. Howard MA Riba van de CICA is de atmosfeer op de tekening werkelijk zeer regenachtig. De stemming op de tekening benadert de werkelijkheid zeer goed. Om die reden is hij door de jury als beste uitgekozen.

Voor het perspectief van het interieur van een woning in Haarlem kreeg A. Collins een eervolle vermelding in het kader van de ‘CICA CAD Drawing Awards’.

Reageer op dit artikel