nieuws

Eerste kunststof verkeersbrug wordt ook nog beweegbaar

bouwbreed

In Engeland wordt gewerkt aan de eerste beweegbare verkeersbrug gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. De Bonds Mill Lift Bridge komt te liggen over een van de kanalen in de verbindingsroute tussen de rivieren de Severn en de Thames.

Gezien het geringe gewicht van het brugdek was geen contragewicht en hefportaal nodig.

De brug wordt gebouwd in opdracht van Cotswold Canals Trust. Deze liefdadige instelling heeft zich ten doel gesteld de Stroudwater Navigation in oude luister te herstellen als onderdeel van de restauratie van kanalen tussen de Severn en de Thames. De brug ligt in de toegangsweg tot de terreinen van de Bonds Mill-onderneming.

De instelling kan daarbij slechts beschikken over beperkte middelen. Door steun van onder andere Maunsell Structural Plastics Limited, ontwikkelaar van het Advanced Composite Construction System (ACCS) en licentiehouder van dit systeem Designer Composites Technology Limited is het mogelijk geweest het po doorgang te laten vinden voor een bedrag van f 90000. Momenteel wordt gewerkt aan de fabricage van de onderdelen van de brug. Naar verwachting wordt de brug begin deze zomer geplaatst. Het gewicht van het kunststoffen brugdek is zo gering dat geen contragewicht gebruikt hoeft te worden. Daardoor kan niet alleen de bouw van een hefportaal komen te vervallen. Ook kan gebruik worden gemaakt van de funderingen van de bestaande vaste brug zonder ingrijpende aanpassingen te hoeven doen. Alhoewel de brug wordt samengesteld uit technologisch geavanceerde kunststof elementen is de bovenbouw met eenvoudige handarbeid samen te stellen. De brug is ontworpen voor een uniforme belasting volgens de Engelse voorschriften (full HA traffic load). Dat is volgens A.E.Churchman van Maunsell een zwaarder belastingsgeval dan de geconcentreerde verkeerslasten als gevolg van de 44-tons vrachtwagens die erover zullen gaan rijden.

Zie ook pagina 3

Reageer op dit artikel