nieuws

De ‘vins clairs’ van Bollinger Zuurgraad in ’93 te laag voor vintage

bouwbreed Premium

Champagne Bollinger is in meer dan een opzicht een buitenbeen f. want voor gebruik van het verkleinwoord is weinig redenf. . Het champagnehuis is de laatste grote onderneming dat nog steeds in handen is van de oorspronkelijke familie, sedert 1829 gevestigd te Aomen (een y met twee puntjes, ook apart), met een uitgesproken, door kenners als ‘Engels’ omschreven, eigen stijl, het enige met eigen smaak-aanduidingen (zoals ‘special cuvec’ voor de mooie blends, ‘grande annee’ voor de millesime, de jaartalchampagne, en ‘RD, runnencemment df.

gorg” voor een wijn die minstens acht jaar op zijn bezinksel heeft gerust) en, tegenwoordig een unieke band, sinds mensenheugenis in Nederland geussenmporteerd door de traditioneel wijnkoper Jan Hein Verlinden in Den Bosch, op zijn gebied ook een van de laatste familiebedrijven. Export-directeur Etienne Bizot, zoon van Bollingers PDG (president-directeur-general) Christian Bizot, had samen met directeur des caves-ocunologue Gunnenrard Liot een aantal ‘vins clairs’ meegebracht, wijnen die in wisselende verhoudingen de aandeelhouders gaan worden van de toekomstige cuvees. Traditioneel wordt champagne gemaakt van drie cepages, die men bij het huis als volgt karakteriseert: de blauwe Pinot Noir, de ruggegraat, zorgt voor volheid en rondeur, de witte Chardonnay voegt er elegance en verfijning aan toe en van de witte Pinot Meunier komt de lichte en verfrissende smaak. Als er van een blanc de blancs sprake is, gaat het om een Champagne van louter Chardonnay, maar bij mijn weten maakt men die bij Bollinger niet. Voor 70% komen de druiven van Bollingers eigen wijngaarden. Als enige bewaart het huis zijn reservewijnen op magnums, als enige ook maakt het gebruik van kleine houten fusten voor het gisten van de most. Omdat de Champagne in toenemende mate concurrentie ondervindt uit buiten- en binnenland en zelfs uit het eigen gebied, heeft Bollinger enkele jaren geleden een ‘Charter van Ethick en kwaliteit’ opgesteld, waarin herkomst en produktiemethoden nauwkeurig zijn omschreven. Daarmee wordt geprobeerd bij de consument begrip te wekken voor de exclusiviteit van de Champagne n voor de prijs die daarvoor moet worden betaald.

Het is een publiek geheim dat men in andere landen voortreffelijke bruiswijnen maakt: de Cavas uit Spanje, de Sekts uit Duitsland, de Spumantes uit Italie, de Vonkelwijnen uit Zuid-Afrika, de Sparkling Chardonnays uit Californie of Australie en de Bruts uit Chili of Argentinie, zijn gemakkelijk verkrijgbaar geworden, veelal uitstekend en bijna altijd goedkoper. Ook in Frankrijk zelf worden op vele plaatsen goede vins mousseux gemaakt. Dat die buitenlanders geen Champagne meer mogen worden genoemd, lijkt terecht., Maar zorgelijker is dat men ook wijnen kan kopen voor f. 20 die Champagne mogen heten omdat ze uit de streek komen en van plaatselijke druiven zijn gemaakt, maar die afkomstig zijn van producenten die het met de bewerkingsmethoden, het traject tussen druif en fles, niet zo nauw nemen. Geen hond kan er wat tegen doen. Sinds Christian Bizot twee jaar geleden het Charter tijdens een diner in Parijs lanceerde is er een goed contact met de collega’s. Maar het is nog niet zover dat het Charter voor de topbedrijven een algemene leidraad is geworden, zoals men toen hoopte. Een moedgevend symptoom is wel dat een toenemend aantal champagneproducenten zich houdt aan de oorspronkelijk door Bollinger geformuleerde normen, zo vertelde Yolande Sloet van Verlinden.

Hoewel door de sinds 1989 stagnerende vraag uit binnen- en buitenland de verkoopcijfers dalen, zijn de prijzen stabiel gebleven . Hoe was het afgelopen seizoen? Vorstschade was er nauwelijks en tot half juni zag het er overvloedig en gezond uit. Zes weken storm echter temperden de geestdrift en de overvloedige regen sinds begin september leidde tot bescheidenheid. Bolinger veroorloofde zich van de toegestane 10400 kilo per hectare flink wat onrijpe en rotte vruchten weg te gooien. Wat overbleef was goed, maar met een manco aan zuren. Geen Grande Annee 1993 dus.

Reageer op dit artikel