nieuws

Caterpillar breidt 300- serie uit met type 312

bouwbreed

Op het gebied van hydraulische graafmachines is Caterpillar momenteel bezig een geheel nieuwe serie te creeren: de 300-serie. Waar de Nederlandse importeur Geveke Zwaar Materieel uit Amsterdam zo’n twee weken geleden de eerste Cat 375 op de markt heeft ke zetten zal deze week de eerste 12-tonner uit de reeks, de Cat 312 in Nederland afgeleverd worden.

Het aannemingsbedrijf van grond- water-, wegenbouw- en cultuurtechnische werken A. Agterberg BV uit Groenekan zal deze machine aan zijn materieelpark toevoegen. In de praktijk zal de Cat 312 voornamelijk worden ingezet bij het aanleggen van manegebakken.

De nieuwe, in Europa gebouwde, hydraulische rupsgraafmachine Cat 312 is in feite de vervanger van de E120B.

In de 312 wordt gebruik gemaakt van een nieuwe motor, de Caterpillar viercilinder tubogeladen dieselmotor. Deze vier liter motor geeft een vermogen af van 68 kW (91 pk). De microprocessor gestuurde Automatic Engine Speed Control zorgt voor een zo zuinig mogelijke brandstofconsumptie, verlaagt het geluidsniveau van de motor en verlengt hiermee de levensduur van de motor. Mede door dit systeem komt het geluidsniveau in de cabine niet boven de 73 dB(A), hetgeen een verbetering betekent van 2 dB(A). Het hydraulisch systeem bestaat uit twee pompen met variabele opbrengst die maximaal 2 x 118 liter/min brengen. Deze pompen zorgen voor de giek-, de stick-, de bak- en de rijfuncties. De maximale rijsnelheid van de machine bedraagt 5,5 km/uur.

Prestaties

Aan de machines ke bakken gebouwd worden met een inhoud van 0,24 tot 0,75 m3. De Cat 312 zoals deze aan Aannemingsbedrijf Agterberg te Groenekan geleverd wordt heeft een vaste giek van 3000 mm.

De maximale graafdiepte bedraagt dan 6050 mm, het maximum bereik op maaiveld niveau 8625 mm, de maximum graafhoogte 8695 mm, de maximum laadhoogte 6330 mm en de minimum laadhoogte 1520 mm. De maximale graafdiepte voor verticale wand bedraagt 5340 mm. De opbreekkracht aan de lepelsteel bedraagt 5300 kg terwijl deze aan de bak 7900 kg is.

De Caterpillar 312 hydraulische graafmachine wordt geheel in Europa gebouwd en is de 12-tonner uit de nieuwe 300-serie graafmachines.

Reageer op dit artikel