nieuws

Bukman wil HSL niet door Groene Hart

bouwbreed Premium

Minister Bukman (Landbouw, natuurbeheer en visserij) weigert vooralsnog in te stemmen met de aanleg van de hoge-snelheidslijn (HSL) door het Groene Hart. De bewindsman ziet in het voorgestelde traject een te zware aanslag op het landschap.

Bovendien zou een gloednieuw kassengebied het veld moeten ruimen voor de lijn.

Door de opstelling van de CDA-minister heeft de besluitvorming binnen het kabinet vertraging opgelopen. Aanvankelijk wilde de ministerraad afgelopen vrijdag een beslissing nemen over het traject. Dat is nu met een week uitgesteld. Begin vorige week bereikten de ministers Alders (Ruimtelijke ordening), Maij (Verkeer) en staatssecretaris Gabor (Natuur) overeenstemming over het zes tot zeven miljard kostende trace. De HSL kwam toch door het Groene Hart, maar werd wat strakker langs de rand van het gebied gelegd. Het kabinet had vervolgens vrijdag zijn goedkeuring moeten hechten aan het plan. Die goedkeuring bleef echter uit.

De HSL doorsnijdt straks het kassengebied Oostmeerpolder, tussen Berkel-Rodenrijs en Pijnacker. De verplaatsing van de nieuwe tuinbouwbedrijven aldaar gaat handenvol geld kosten. Bovendien is het maar de vraag of de betrokken tuinders zich zomaar laten wegkopen. Bukman wil daarom eerst dat wordt berekend wat de sloop van de kassen gaat kosten. Verder maakt de minister zich zorgen om de aantasting van het landschap. Het is de bedoeling dat de HSL ten oosten van Zoetermeer komt te liggen. Bukman is bang dat daarmee de grens voor nieuwe woningbouw te ver oostelijk komt te liggen, hetgeen ten koste gaat van het Groene Hart.

Reageer op dit artikel