nieuws

Boek met details prefab beton bereikt grote oplage

bouwbreed

Het boek ‘Ausbaudetails im Betonfertigteilbau’, een uitgave van de Fachvereinigung Deutscher Betonfertigteilbau (FDB) e.V., heeft een oplage van 20000 stuks bereikt. Het grote succes is te danken aan de hoeveelheid en zorgvuldige uitwerking van de details. Wellicht ke de schetsen ook Nederlandse ontwerpers op ideeen brengen

In het boek zijn de ervaringen met het gebruik van prefab beton in Duitsland verwerkt. Het gaat om 55 details voor de woning- en utiliteitsbouw. Op de rechterpagina’s staan tekeningen van een kelderwand, een gevel met ramen, borstweringen, een buitengevel met metalen bekleding, een extra geussensoleerde buitenwand, galerijen, daken, trappen, een brandwerende scheidingswand, een shed-dak enzovoort. In kleur is aangegeven waar sprake is van prefab beton, ter plaatse gestort beton (al of niet gewapend), isolatiemateriaal, hout of metselwerk. Op de linkerpagina’s worden de onderdelen benoemd, waar nodig voorzien van uitleg of commentaar.

Alle details voldoen aan de (Duitse) constructieve en bouwfysische voorschriften. Voor de overzichtelijkheid zijn de verbindingsmiddelen niet in de tekeningen weergegeven. Volgens de auteurs zijn de details wel zo goed doordacht, dat het geen problemen op kan leveren om de juiste verbindingsmiddelen te vinden. Ze verwijzen hiervoor naar speciale uitgaven over verbindingen in de prefab betonbouw.

Vreemde schaal

Een beetje vreemd is de schaal van de tekeningen, ca. 1 op 14,5 (6,9 mm in het boek is in werkelijkheid 10 cm). Het gaat dan ook niet om werktekeningen, maar om schetsen die de ontwerper van prefab betonnen elementen op ideeen ke brengen. In dat opzicht kan het boek ook nuttig zijn voor Nederlandse fabrikanten van prefab beton.

De auteurs hebben bijzondere aandacht besteed aan vochtdichtheid, winddichtheid, geluidsisolatie en het vermijden van koudebruggen (in het Duits ‘warmtebruggen’). De voegen maken zoveel mogelijk deel uit van de architectonische vormgeving.

Dat het boek in eerste instantie op de Duitse markt gericht is, is terug te vinden in bijvoorbeeld schets 25, een detail voor een mansarde-kap van prefab beton. Het is speciaal geschikt voor het uitbreiden met een bovenverdieping van traditionele Duitse woongebouwen. De betonnen kap maakt een grote vrije overspanning mogelijk. Door de toepassing van beton ontstaat een hoogwaardige woonruimte op de dakverdieping, met een goede isolatie. In Nederland is het de gewoonte om voor een lichtere constructie te kiezen.

‘Ausbaudetails im Betonfertigteilbau’ is te bestellen bij de Fachvereinigung Deutscher Betonfertigteilbau e.V., Postfach 210267, 53157 te Bonn, Duitsland.

Reageer op dit artikel