nieuws

Wijk met veel sociale bouw te eenzijdig

bouwbreed

Tachtig procent van de wijk Hoevebrake in Schijndel bestaat reeds uit sociale woningbouw. Het is daarom onaanvaardbaar om nog meer sociale -sector woningen in Hoevebrake neer te zetten.

Dat betoogden Hoevebrakers tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State in Den Haag.

Zij vroegen daar rechter C.J. van Zeben het besluit van het gemeentebestuur te schorsen om 65 woningen te laten bouwen op het perceel dat wordt ingesloten door de Julianastraat, de Marijkestraat en de Bernhardtstraat.

Pauluskerk

Ter plaatse staat nu de Rooms Katholieke Pauluskerk. Die kerk is volgens het kerkbestuur te groot. Het kleine groepje bezoekers dat er nog gebruik van maakt, zou er in ‘verdrinken’. “Er is daardoor totaal geen verbondenheid meer”, aldus een van de kerkbestuurders.

Het probleem is met het gemeentebestuur besproken, waarna het plan ontstond om de kerk te vervangen door een kleinere. De bouwkosten ke gedekt worden door naast de kerk woningen voor ouderen te bouwen. Er moeten er in totaal 65 komen.

Gelegen

Voor de gemeente kwam het plan zeer gelegen omdat men de doorstroming in de wijk Hoevebrake wil bevorderen. Veel ouderen wonen daar in te grote woningen, maar zijn toch zeer met de wijk vergroeid. Het is de bedoeling dat deze ouderen naar de nieuwe woningen bij de kerk trekken en dat jonge gezinnen in de vier/vijf kamerwoningen komen, die de ouderen nu bewonen.

Volgens de wijkbewoners zal dit doorstromen echter niet gebeuren. Ouderen zouden juist verknocht zijn aan hun grotere woning met tuintje. “Die krijg je niet in zo’n klein hok. We zijn voorts helemaal niet tegen sociale woningbouw, maar die moet wel over heel Schijndel verdeeld worden. Het is vragen om ellende om zo veel van hetzelfde bij elkaar te stoppen”, aldus een van de wijkbewoners.

Door een gevarieerder publiek samen te stellen, zou getto-vorming tegengegaan ke woorden. De Bouwvereniging Huis en Erf, die de 65 woningen van de gemeente mag gaan bouwen en beheren, zijn er al veel aanvragen voor de nieuwe woningen binnen.

“Uit de doelgroep van vijftigplussers en dat terwijl er nog geen enkele ruchtbaarheid aan het po is gegeven”, aldus een woordvoerder van de woningbouwvereniging. Rechter Van Zeben hoopt spoedig uitspraak te doen in deze affaire.

Reageer op dit artikel