nieuws

Turbo EcomLine HR-ketel moduleert vanaf 30 procent

bouwbreed

Nefit heeft zijn nieuwe Nefit Turbo EcomLine HR geintroduceerd. Het is een hoog rendement ketel, die volledig moduleert vanaf 30% van zijn capaciteit. Daarmee wordt een goed comfort bereikt.

Dit prettige comfort wordt bereikt door het modulerende branden van de ketel. De watergekoelde keramische brander past zich voortdurend aan bij de warmtevraag.

De brander is overigens geschikt voor zowel aardgas als butaan en propaan. Dat voortdurend is volgens de leverancier Nefit Fasto BV te Deventer bijna letterlijk te nemen, omdat de bijbehorende kamerthermostaat iedere 300 milli-seconden de ruimtetemperatuur doorgeeft aan de ketel, die daar onmiddellijk op reageert. Dat is vooral van belang voor die jaargetijden, waarin weinig warmte wordt gevraagd. De ketel blijft dan op een laag pitje doorbranden, waardoor ook dan het comfort gehandhaafd blijft.

De Nefit EcomLine regelt traploos modulerend terug tot 30% van zijn topcapaciteit van 32kW. De ketel heeft volgens het bedrijf een rendement van meer dan 96%.

Een automatische toeren geregelde ventilator compenseert met behulp van een microprocessor luchtinvloeden van buitenaf. De luchtdruk blijft daardoor in de ketel vrijwel constant. Samen met een geregelde gastoevoer wordt daardoor na volledige menging een optimaal rendement bereikt. In de ketel wordt gebruik gemaakt van een nieuw type ontsteking in deze tak. Nefit maakt namelijk gebruik van een gloeidraadontsteking. Deze maakt de ‘waakvlam’ ongevoelig voor wind of tocht.

Automaat

Het hart van de ketel wordt gevormd door de voor deze ketel ontwikkelde UBA (Universele Brander Automaat). Deze maakt overigens ook het verlenen van service en onderhoud eenvoudig. Deze UBA programmeert zichzelf als hij in de ketel wordt geplaatst. Deze herkent de ketel waarin hij wordt geplaatst aan de hand van een identificatiemodule. Men kan het vergelijken met een barcodesysteem. De UBA regelt alle processen in de ketel en zorgt er ook voor, dat alle functies op elkaar afgestemd blijven, zodat onder andere de ketel juist blijft moduleren bij volledige verbranding.

De UBA onthoudt de negen laatste storingen, ook als hij tijdens het onderhoud goed brand. De servicemonteur kan met behulp van een handterminal precies nagaan welke storingen er zijn of zijn geweest. Daardoor valt nauwkeurig vast te stellen wat moet worden gedaan, om het toestel goed te laten functioneren. De hele status van de ketel, waaronder brander, warmtewisselaar en pomp wordt ermee doorgelicht.

De Nefit EcomLine bevat een 25 liter boiler, die de gebruiker in staat stelt snel warm water te verkrijgen. Volgens het bedrijf kan binnen 1 tot 15 seconden op elk tappunt in de woning worden beschikt over ruim voldoende warm water. De eerste ketels worden in september geleverd.

EconLine HR-ketel heeft gloeidraad als waakvlam.

Branderautomaat regelt alle functies van de ketel.

De branderautomaat UBA is tevens service-unit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels