nieuws

Transportbanden met aramide versterkt

bouwbreed

Dunlop-Enerka BV uit Drachten heeft een nieuwe serie transportbanden ontwikkeld en onder de naam Staramid op de markt gebracht.

Het karkasmateriaal in de lengterichting van Staramid banden bestaat uit aramide. Dit versterkingsmateriaal biedt, in vergelijking tot andere synthetische vezels, aanzienlijke voordelen in toepassingen waarbij een hoge treksterkte in combinatie met een lage rek noodzakelijk is. Het karkas is samengesteld volgens het ‘straight warp’-principe. Deze constructie heeft als sterktedrager aramide koorden in de lengterichting en, aan beide zijden ervan, nylon koorden in de dwarsrichting. De aramide en nylon koorden zijn met een binddraad onderling verbonden. De inslagdraden beschermen de band tegen stootbelasting en lengtescheuren. Voor toepassingen, waarbij sprake is van zeer zware belastingen, bestaat de mogelijkheid om de deklagen te voorzien van extra dwarsversterkingslagen die geen invloed hebben op de stijfheid in de lengte.

De nieuwe Staramid banden zijn met name ontworpen voor installaties met lange asafstanden. Door de lage rek is het mogelijk om asafstanden van zelfs duizenden meters te overbruggen. De E-modulus is in het algemeen driemaal zo hoog als bij polyester-nylon banden, hetgeen resulteert in een driemaal zo lage elastische rek, waarbij de blijvende rek bijzonder laag is.

Dankzij de grote souplesse van het karkas ke trommels met kleine diameters worden toegepast. Daarnaast wordt een verlaging van de energiekosten bereikt door een lager bandgewicht in vergelijking tot conventionele bandconstructies. Staramid transportbanden worden geleverd in genormaliseerde breedten tot 2000 mm en zijn voorzien van rubber zijkanten. `de banden zijn beschikbaar in alle gangbare deklaagkwaliteiten.

De nieuwe serie transportbanden die door Dunlop-Enerka BV op de markt gebracht worden hebben door de toepassing van aramide koorden een hoge treksterkte in combinatie met een lage rek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels