nieuws

Stijgende leegstand van kantoren in Antwerpen

bouwbreed

Vorig jaar stond bijna een vijfde deel van de kantoorruimte in Antwerpen leeg. De gemiddelde huurprijs voor kantoren kelderde met 12 procent.

Vastgoedspecialist Jones Lang Wootton registreerde een leegstand van 18,9%. Toch wil Jones Lang Wootton niet spreken van een crisis. Het bedrijf redeneert, dat in de VS en in Australie de leegstand 30 tot 40% bedroeg op het dieptepunt van de crisis.

Vorig jaar zijn er in Antwerpen geen nieuwe bouwwerkzaamheden begonnen voor de huurmarkt. Jones Lang Wootton verwacht dat daardoor de huurprijs weer zal stijgen. In 1993 kelderde die tot gemiddeld 3500 frank (f. 190) per vierkante meter per jaar.

Tekenend voor de slechte situatie in Antwerpen is de verkoop van een groot, modern kantoorcomplex aan verzekeringsmaatschappij De Vaderlandsche NV. Die kocht het complex voor 643 miljoen frank (f. 34,7 miljoen), terwijl de vraagprijs ruim een miljard frank was.

Flexibel

De kantoormarkt in Antwerpen bestaat voornamelijk uit kleine oppervlakten, waar ook de meeste vraag naar is. De vastgoedspecialist stelt dat investeerders in Antwerpen vooral gebouwen moet neerzetten waarvan de indeling flexibel is.

Antwerpen heeft 1,45 miljoen vierkante meter kantoren, verdeeld over 425 gebouwen. Van de 275000m2 die leegstaat, bevindt zich 131000m2 in het centrum. De meest gevraagde lokatie in Antwerpen is het gebied rond de ringweg aan de zuidkant.

Hier is de bereikbaarheid zowel per auto als met het openbaar vervoer goed, stelt Jones Lang Wootton. De vastgoedspecialist adviseert dan ook om vooral in dat gebied te investeren.

Reageer op dit artikel