nieuws

Roestvaststalen schoor-stenen sterk verbeterd

bouwbreed

Het bedrijf Schoorsteentechniek heeft zijn assortiment roestvaststalen schoorsteenpijpen en toebehoren sterk verbeterd en een nieuw TNO-rapport hiervoor aangevraagd en ontvangen. Uit dit rapport blijkt, dat het vernieuwde assortiment op alle punten goed tot zeer goed scoort.

Een belangrijke verbetering van het roestvaststalen schoorsteensysteem is, dat de wanddikte van alle flexibele schoorsteenonderdelen met diameters van 80 tot en met 250 mm een wanddikte hebben van 0,12- of 0,24 mm, afhankelijk van de uitvoering. Verder hebben de enkelwandige schoorsteenelementen bredere klembanden gekregen voor een verhoogde stabiliteit en zijn ze voorzien van waterkeringsfelsprofielen. De dubbelwandige schoorsteenuitvoeringen hebben een wanddikte van 0,5 mm in plaats van 0,4 mm voorheen. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitenmantel. Alle onderdelen zijn nu gemaakt van het roestvaststaal type 316L. Voorts is de persingsdichtheid van de witte isolatiedeken tussen de beide schoorsteenwanden aanzienlijk toegenomen.

Het bedrijf Schoorsteentechniek Midden Nederland te Veenendaal opereert landelijk. “De opdrachtgevers zijn al even breed als het werkterrein” aldus J. van Geenhuizen jr van het bedrijf. “Ze strekken van aannemer tot particulier en van gemeentewerken tot woningbouwvereniging en assuradeur. Evenals men in Duitsland komen ook wij veel slechte schoorstenen tegen. U schreef over de Duitse situatie in Cobouw. Wij behandelen zo’ n 400 a 600 schoorstenen per jaar. In hoeverre de vochtdoorslag in schoorstenen is te wijten aan de isolatiegolf kan ik niet zeggen”, zo zei Van Geenhuizen. Wel een belangrijke oorzaak van de vochtproblematiek in schoorsteen is de invoering van ketels met hogere rendementen en de lage schoorsteentemperaturen, die daar het gevolg van zijn. Datzelfde geldt voor hoog rendements-houtkachels en dergelijke.

De schoorsteentemperaturen voor de moderne ketels en dergelijke liggen nu tussen de 80 en 150 gr. C. Dat is aanzienlijk lager dan voorheen, waarbij wel 250gr. C en meer werd bereikt. Dat heeft zijn invloed op de condensatie in schoorsteenkanalen. Door de lagere temperaturen die in de schoorsteen heersen condenseert het water uit de rookgassen eerder dan voorheen. Dat wordt nog versterkt door de intervallen van de ketels tussen de tijd dat ze hoog branden, modulerend bezig zijn, of uit zijn. Hoe groter de intervallen, bijvoorbeeld door afwezigheid van bewoners, hoe meer kans op condensvorming in de schoorsteen.

HR-ketels

“Vooral HR-ketels ke daarom niet volstaan met een keramische schoorsteen. Bij dit soort ketels moet roestvaststaal worden toegepast. Alleen roestvaststaal is bestand tegen de agressieve stoffen, die bij verbranding en daarna vrijkomen”, aldus Van Geenhuizen. Bij HR- en VR-(Verbeterde Rendements-) ketels varieren de pijpdiameters tussen de 80 en 150 mm. De schoorsteendiameters van open haarden, houtkachels en dergelijke zijn sterk afhankelijk van de capaciteit, opvoerhoogten en dergelijke.

“Op aanvraag voeren wij door het hele land schoorsteeninspecties uit. Vervolgens zijn wij in staat elk type schoorsteen te renoveren. Behalve van roestvaststalen-elementen in vaste en flexibele uitvoering ke we ook schoorstenen gas- en waterdicht maken met behulp van onze erkende A.H.T. trilmethode, waarbij een mortellaag in de bestaande schoorsteen wordt aangebracht, gevolgd door een laagje glazuur. Een andere methode is de H.Z. schuimglazuurmethode, waarbij uitsluitend een glazuurlaag van 5-10 mm wordt aangebracht..”

Reageer op dit artikel