nieuws

Rijkswaterstaat besteedt reparatie schutsluizen aan

bouwbreed

Rijkswaterstaat besteedt binnenkort de volgende fase aan van het betonreparatiewerk aan de Afsluitdijk. Het gaat om werkzaamheden aan de schutsluizen en bruggen bij Den Oever.

In de afgelopen jaren zijn diverse soorten betonschade geconstateerd, zowel aan de schutsluizen, de bruggen als aan de afwateringssluizen. Aan het eind van deze eeuw moet alles gerepareerd zijn.

De flank van de afwateringssluizen bij Kornwerderzand zien eruit als gatenkaas. Er zijn reeds veel monsters genomen van het beton. R. Buursink, hoofd Dienstkring Afsluitdijk van Rijkswaterstaat, licht toe: “De eerste monsters zijn een jaar of twee geleden genomen, de laatste een half jaar geleden. Er is onderzoek gedaan door Intron en door andere onderzoeksinstellingen. Er zijn verschillende soorten schade aangetroffen, zoals carbonatatie, indringing van chloride, vorming van ettringiet en de alkali-silica reactie (ASR). Het advies is een laag te verwijderen, varierend van enkele centimeters tot maximaal 40 cm, en te vervangen door nieuw beton. De wapening moet ook plaatselijk verbeterd worden.”

Er zijn reeds reparatiewerkzaamheden verricht aan de schutsluizen bij Kornwerderzand. Daarbij was onder meer betonreparatiebedrijf BMK te Klazienaveen betrokken. BMK is op het moment nog bezig met de reparatie van de pijlers van de bruggen bij deze schutsluizen.

Nieuwe opdracht

“Op het moment heeft niemand een nieuwe opdracht”, aldus Buursink. “De volgende fase moet nog aanbesteed worden. Er staat elk jaar een deel op het programma, tot het eind van deze eeuw.” De volgende fase is de reparatie van de schutsluizen en bruggen bij Den Oever. Er is daar minder schade, maar het schadebeeld varieert niet zo sterk van dat bij Kornwerderzand. Het beton van de afwateringssluizen blijft voorlopig zoals het is, inclusief de gaten van de proefboringen. “Er zijn niet alleen gaten aan de zijkant, maar ook aan de onderzijde van de weg”, aldus Buursink.

Bij het repareren moet telkens een sluis gesloten blijven. Om de capaciteit niet te veel te verkleinen, moet het werk dus stap voor stap gedaan worden. Volgens Buursink is het risico op calamiteiten als gevolg van de betonschade niet groot. “De wapening van de afwateringssluizen is niet alleen berekend op de sterkte, maar ook op beschietingen in oorlogssituaties. Er ligt een dubbelnet van 52 mm staal, bij een overspanning van 12 meter. Er is dus een ruime overmarge.”

Gerepareerde schutsluizen bij Kornwerderzand. De trappen zijn geprefabriceerd door Steenhuis Beton BV te Uithuizermeeden.

De flank van de afwateringssluizen bij Kornwerderzand ziet eruit als gatenkaas.

Reageer op dit artikel