nieuws

Proef met windscherm op fietspad Utrecht-Houten

bouwbreed

Storm of niet, de 1800 fietsers die dagelijks tussen Houten en Utrecht pendelen, ke na de zomer vijfhonderd meter lang even uitpuffen.

Als eerste fietspad in Nederland krijgt deze route een half doorlatend windscherm, zo heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat meegedeeld.

Het gaat hier om een proefpo in het kader van het Masterplan Fiets, waarmee minister Maij (verkeer) het fietsgebruik aanmoedigt. Het ministerie neemt ook de kosten (ongeveer f. 600000 gulden) voor zijn rekening. Aan de vorm is en wordt nog flink gesleuteld. Het idee is ontsproten aan het brein van de Groningse kunstenaar Peer Holthuizen.

Die lanceerde ooit een plan voor twee overdekte tunnelbuizen, waarin door kunstmatige rugwind snelheden van wel 40 kilometer per uur gehaald zouden ke worden. Dat ging de pogroep Masterplan Fiets iets te ver. Poleider Welleman: “een van de problemen op fietspaden is juist de hoge snelheid van bromfietsen. Kinderen moeten er ook veilig ke fietsen. En stel je voor dat opoe ineens 40 rijdt.” Ook om andere redenen ligt het aanvankelijke plan in de ijskast. “Statistisch blijkt dat fietsers maar 6 procent van de tijd in het regenpak moeten. Op die momenten heeft overdekking misschien zin, maar de rest van de tijd wil je op de fiets wat van de omgeving ke zien.”

Pragmatisch

Niettemin is de kunstenaar steeds betrokken gebleven bij de plannen. Hij heeft ook de schetsen gemaakt voor het halfdoorlatende, doorzichtige windscherm. “Holthuizen had een revolutionair plan. Dat is misschien leuk voor het jaar 2010, wij zochten iets dat we ook in 1994 ke neerzetten. Maar hij heeft zich pragmatisch opgesteld”, zegt Welleman. Het 1,80 meter hoge scherm komt aan de westelijke kant, waar het vaakst de wind vandaan komt. Of het plan op andere plaatsen navolging krijgt, hangt in grote mate af van een enquete onder de gebruikers: forenzen, sporters en gelegenheidsfietsers. Ook spelen de kosten een rol.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels