nieuws

Povere afvloeipremie voor werknemers Nijva

bouwbreed

De 74 werknemers van Nijva hebben donderdagochtend ingestemd met de sociale regelingen die de directie van deze Nijmeegse gevelbouwer hun heeft aangeboden.

Hierdoor is de door de Industriebond FNV aangekondigde staking van de baan.

Aanvankelijk had gevelbouwer Nijva, dat op termijn zijn activiteiten stopt, helemaal geen cent over voor sociale regelingen. Onder druk van de aangekondigde staking zegde het woensdagnacht alsnog een bedrag van f. 200.000 toe. De bond noemt dat bod erg mager, maar de leden hebben eieren voor hun geld gekozen. “Als ze niet instemmen, gaat het bedrijf meteen failliet. Dan blijft ze niets anders dan de ww-uitkering over. Nu hebben de werknemers tenminste nog een opzegtermijn”, zegt de bond.

Nijva zal het geld in een fonds stoppen dat de ondernemingsraad en de vakbond beheren. Hoe het geld precies verdeeld wordt, is niet duidelijk. In principe krijgen “de mensen die het geld het meest nodig hebben”‘ meer steun, aldus de bond.

Engelse moeder

Nijva is een dochteronderneming van het Engelse bedrijf Yule Catto. Dat kondigde begin januari aan de activiteiten in Nederland te stoppen. Volgens Yule Catto is in de gevelbouw- en montagebranche geen droog brood meer te verdienen. Yule Catto is genoteerd aan de Londense effectenbeurs en heeft een omzet van ongeveer f. 1miljard.

Eerder verklaarde algemeen directeur G.W. Kakebeen van Nijva Nijmegen in deze krant dat door de ingezakte kantorenmarkt zijn activiteiten desastreus waren teruggevallen. Een verbetering wordt pas in 1996 verwacht. Als gevolg hiervan draait Nijva al twee jaar met verlies. Vorig jaar bedroeg het negatieve saldo ongeveer f. 2,7 miljoen op een omzet van zo’n f. 30 miljoen. Dat saldo zal tot de sluiting nog oplopen tot f. 6,5 miljoen.

De houdstermaatschappij van Nyva Nijmegen, Nijs en Vale Holding, en het zusterbedrijf Nijs en Vale Zonnewering blijven volgens de laatste berichten gewoon doordraaien.

Reageer op dit artikel