nieuws

Ondertekening Vinex-akkoord ROA en Haaglanden uitgesteld

bouwbreed

Het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) heeft met het Rijk nog geen overeenstemming over het Vinex-bod bereikt. Ondertekening van het onderhandelaarsakkoord, werd gistermiddag dan ook afgeblazen. Evenmin is er sprake van dat het akkoord met Haaglanden zal worden ondertekend.

Volgens betrokkenen zal ondertekening van het ROA-akkoord “naar alle waarschijnlijkheid” eind volgende week plaatshebben.

Woensdag liet minister Alders zich nog optimistisch uit over de op handen zijnde overeenstemming met de regio Amsterdam die onder meer voorziet in de bouw van 49600 woningen . “De verwachting is dat er morgen zal worden getekend”, zo liet hij desgevraagd weten.

Er zijn echter tussen het Rijk en het Regionaal Orgaan Amsterdam nog wat verschilpunten gerezen. Zo wil het ROA bijvoorbeeld zelf de volgorde van de bodemsaneringspoen samenstellen. “Hierdoor ke duurdere met wat goedkopere poen worden afgewisseld of die locaties die meer opleveren”, aldus een woordvoerster van het ROA.

Alders moet zich nu op de voorwaarden van het ROA beraden en een tekst voor het akkoord schrijven. Een woordvoerder van VROM zegt te verwachten dat ondertekening aan het einde van de volgende week zal plaatshebben. Ook ondertekening van het akkoord met Haaglanden is even in de wacht gezet. Zoals bekend wil Haaglanden meer duidelijkheid over de financiele bijdragen voor openbaar vervoersontsluitingen van de bouwlocaties.

Tevens zou nu vliegtuigfabriek Fokker vasthouden aan zijn optierecht van 76 hectare op het Ypenburg-terrein. Vasthouden aan dit recht betekent een vertraging in de bouw van 10000 woningen op het voormalige militaire vliegveld. Alders wil dit vandaag in het kabinet ter sprake brengen.

Reageer op dit artikel