nieuws

Nieuwbouw Euro-parlement bevat schadelijke gassen

bouwbreed

Het nieuwe gebouw van het Europees Parlement, dat f. 3 miljard heeft gekost, vertoont nu al gebreken. Er blijkt een te hoge concentratie formaldehyde in de lucht van het gebouw te zitten, afkomstig uit lambrizeringen en meubels.

De ambtenaren die in het gebouw werken, klagen over vermoeidheid en hoofdpijn. De tolken overwegen zelfs niet meer in het gebouw te werken.

Enkele maanden geleden is het halfronde bouwwerk, dat de bijnaam ‘Caprice des Dieux’ heeft gekregen (naar een gelijkvormige Franse kaassoort), in gebruik genomen. Europarlementarier Paul Staes (Groenen), die de studie over formaldehyde openbaar maakte, eist dat er snel actie wordt ondernomen.

Op 1 mei levert de aannemer het gebouw officieel op. Na die datum is hij niet meer juridisch aansprakelijk voor gebreken, waardoor het Europees Parlement, de belastingbetaler dus, voor de herstelkosten moet opdraaien.

De formaldehyde komt uit vezels en lijmen. Bij hoge concentraties veroorzaakt het tranende ogen, lopende neuzen, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Hoewel er nog geen wetenschappelijke bewijzen zijn, is de stof mogelijk kankerverwekkend en tast zij het geheugen aan.

Volgens een meting van 3 februari bedraagt op sommige plaatsen in de kostbare nieuwbouw de concentratie formaldehyde 1 milligram per kubieke meter.

Reageer op dit artikel