nieuws

Nieuw gevangeniscomplex

bouwbreed Premium

Almere in april aanbesteed

Almere krijgt een gevangenis met 288 cellen. De totale kosten van de bouw inclusief de inrichting bedragen ongeveer f. 72 miljoen. Opdrachtgever is de rijksgebouwendienst van het ministerie van Justitie. In april wordt de klus aanbesteed. Het ligt in de bedoeling om in mei met de bouw te beginnen.

Het gevangenisgebouw (220 bij 180 meter) is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Van Meer en Putter. Het gebouw krijgt vier bouwlagen, wordt veertien meter hoog en bestaat uit twee gelijkvormige aan elkaar gekoppelde, kruisvormige gebouwen.

Rondom het complex komt een vijf meter hoge muur met daarbinnen een net zo hoog meter hekwerk.

De inrichting kenmerkt zich door een zware beveiliging omdat de gevangenis wordt bestemd voor mannelijke gedetineerden die verdacht worden van ernstig strafbare feiten. Eind 1995 moet de gevangenis klaar zijn.

De nieuwbouw vloeit voort uit het besluit van de regering om het aantal cellen met in totaal 2000 stuks uit te breiden. De komende jaren worden vier nieuwe strafinrichtingen gebouwd om het nijpende cellen tekort in met name het westen van Nederland terug te dringen. Behalve in Almere is dat in Alphen aan de Rijn, Krimpen aan den IJssel en Zoetermeer.

Reageer op dit artikel