nieuws

Monniken- en nonnenpannen voor gekromde dakvlakken

bouwbreed

In Waalwijk is een vrijstaande woning gebouwd met gekromde schilddaken die zijn gedekt met keramische pannen. Voor dit huzarenstukje dakdekken is een deel van de pannen overlangs geschulpt. Zelfs de leverancier van de Franse pannen keek op van dit stukje ambachtelijk handwerk.

De woning aan de Govert Flinckstraat in Waalwijk is ontworpen door bureau Van Eijk BNI/Viba. Het ontwerp onderscheidt zich in zijn omgeving door de voorkeur van de ontwerper voor toepassing van ‘traditioneel gezonde materialen’ en is zowel stedebouwkundig als architectonisch uitzonderlijk.

De gekromde schilddaken hebben ook nog eindschilden, waardoor er verschillende kil- en hoekkepers in de kap voorkomen. De constructie bestaat uit een sporenkap met een dakbeschot van 10 mm dik multiplex en gebogen nokken en dakvoeten. Dat maakt een kapvorm heel geschikt voor dekking met riet, eventueel koper of zink en in eerste instantie voor leien als men over een geschubte dakbedekking denkt.

Zuidelijker streken

Jahan Van Eijk heeft eerst gekeken of de dakvlakken met oud-Hollandse pannen gedekt konden worden. Dat lukte onvoldoende omdat de pannen in de gebogen dakvlakken van dakvoet naar de nok toe breder of smaller worden, afhankelijk van de holle of bolle kromming.

Daarop kwamen de monniken/nonnen-pannen in beeld, zoals die vooral in zuidelijker streken van Europa veel toepassing vinden. De pannen bestaan uit twee typen, de onderliggende nonnenpan die hol is met over de relatief flexibele voegen een dekkende pan, de monnik of regionaal ook als paterpan aangeduide bolle dakpan.

Met deze pannen ontstaat een grotere vrijheid in de maatvoering omdat ze zich in de breedte en hoogte wat makkelijker laten leggen.

Doordat de sluiting rondom langs alle panzijden deze tolerantie in maat toelaat, was het voor de onderhavige dakvlakken slechts noodzakelijk om enkele rijen pannen in de breedte op maat te zagen. Deze smallere pannen moesten wel symmetrisch gezaagd worden, zodat er bijvoorbeeld van beide zijkanten strookjes van maximaal ruim twee centimeter afgezaagd werden.

Met het afzagen van de pannen verminderde ook de ‘hoogte’ van de pan in de horizontale doorsnede gemeten, waarmee rekening gehouden moest worden bij de panlatten om geen afwijking in de pannenlijn te krijgen.

Uiteindelijk viel de keuze op een opnieuw verbeterd type monniken/nonnen pannen.

Het aannemingsbedrijf A.J. van Hilst te Waalwijk bouwde de woning en besteedde het dekken uit aan het dakdekkersbedrijf Adriaans in Habs. Het materiaal werd geleverd door Lander bouwkeramiek in Kaatsheuvel.

De woning met twee in hoogte verschillende schilddaken en een lessenaarsdak op een deel van de begane grond aan de bolle gevelzijde.

Detailfoto van het naar binnen toe gekromde dakvlak van het schilddak met gebogen nok. De pannen zijn aan de onderzijde over enkele rijen smaller gezaagd.

Reageer op dit artikel